Savjeti liječnika

Kada se trebate zabrinuti zbog nedostatka zraka?

Disanje je vitalan i kompliciran proces. Prvi korak je udisanje gdje se vaša dijafragma steže, uzrokujući vakuum u prsima i uvlačeći zrak u vaša pluća.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 09. 2024. u 12:06 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrak ulazi kroz usta i nos, zatim prolazi kroz dušnik i ulazi u pluća. Pluća izvlače kisik i šalju ga kroz vaš krvotok do svih vaših stanica, prenosi NJ Cardiovascular Institute

Kada imate kratak dah (dispneja), to je znak da vaše disanje nije normalno. Može biti posljedica manjeg problema ili može ukazivati na bolest koja zahtijeva liječničku pomoć.

Kako bismo odredili kada trebate posjetiti liječnika zbog nedostatka zraka, proučimo vrste dispneje, uobičajene uzroke i koji simptomi mogu signalizirati potrebu za medicinskom pomoći.

Vrste dispneje

Abnormalno disanje povezano s nedostatkom daha dolazi u nekoliko oblika, uključujući:

Ortopneja: osjećaj nedostatka zraka u ležećem položaju, često povezan sa zatajenjem srca

Paroksizmalna noćna dispneja (PND): osjećaj nedostatka zraka koji vas tjera da se probudite iz sna

Apneja za vrijeme spavanja: problem sa spavanjem gdje imate produljene pauze u disanju dok spavate zbog prepreka u dišnim putovima

Hipoventilacija ili bradipneja: otežano, plitko i sporo disanje

Hiperventilacija: brzo, plitko disanje (poznato i kao pretjerano disanje) uzrokovano tjeskobom, panikom ili kemijskom neravnotežom

Uobičajeni uzroci dispneje

Pomanjkanje daha može biti ili akutno (događa se kratko vrijeme) ili kronično (dugotrajno ili se ponavlja) i uzrokuje "stezanje" u prsima.

Osjećaj nedostatka zraka čest je problem koji mogu uzrokovati problemi s plućima, bolesti povezane s cirkulacijom, okolišni čimbenici ili lijekovi.

Problemi s plućima

Bilo koja bolest koja stvara probleme s dišnim putovima - poput kronične opstruktivne plućne bolesti, respiratornih infekcija, upale pluća, pleuralnog izljeva, plućnog edema i plućne hipertenzije - može dovesti do dispneje.

Bolesti povezane s cirkulacijom

Anemija, zatajenje srca, problemi sa srčanim mišićima (kardiomiopatija), abnormalni srčani ritam i upala srca mogu dovesti do problema s pravilnim disanjem.

Čimbenici okoline

Spore plijesni, prašina i druge čestice u zraku mogu dovesti do simptoma alergije i astme, što može ugroziti disanje tijekom napadaja i dovesti do nedostatka zraka.

Lijekovi

Lijekovi poput za snižavanje kolesterola i beta blokatora koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka također mogu imati nedostatak zraka kao nuspojavu.

Znakovi da vam je potrebna liječnička pomoć

Kratkoća daha sama po sebi može biti razlog za zabrinutost, ali ako se pojavljuje s drugim znakovima i simptomima, kao što su oticanje gležnjeva i stopala, problemi s disanjem kada ležite ravno, zimnica, kašalj ili visoka temperatura, tada morate potražiti medicinsku pomoć.

Ostali ozbiljni simptomi na koje treba obratiti pozornost uključuju bol u prsima, plavkaste usne, mučninu, nesvjesticu ili promjene mentalne svijesti, što može biti posljedica plućne embolije ili srčanog udara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close