Aktivno i sigurno

Kako voditi zdrav život tijekom vrućih ljetnih dana

Više je faktora na koje morate paziti kako bi održali 'zdrav život' tijekom ljetnih mjeseci
Lifestyle / Zdravlje | 20. 06. 2024. u 11:50 N.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S dolaskom ljetnih vrućina sunce nas poziva na vanjske aktivnosti, ali s visokim temperaturama dolazi i potreba za posebnom pažnjom prema zdravlju.

Ljetne vrućine mogu biti izazovne, ali uz pravilnu brigu o sebi, mogu postati prilika za očuvanje vitalnosti i energije.

Više je faktora na koje morate paziti kako bi mogli iskoristiti ljeto za poticanje zdravih navika i uživati u punoj snazi unatoč vrućinama.

Hidracija

Važno je napomenuti da prije svake fizičke aktivnosti na visokim temperaturama i tijekom vrućih dana treba ponijeti vode te se hidrirati. Prema zdravstvenim portalima važno je da izvor hidratacije bude isključivo voda, ili prirodni cijećeni sokovi, a puno manje sokovi zaslađeni umjetnim sladilima. 

Tjelesna aktivnost i tjelovježba uglavnom se vežu sa zdravim načinom života. Kada govorimo o tjelovježbi, vjerojatno će većina pomisliti na teretane, i to one zatvorene.

Međutim, postoje i otvorene teretane. Većina, uređenijih gradova gradi teretane na otvorenom, koje se sastoje od sprava za vježbanje na zelenim površinama, parkovima... Ali ukoliko vaš grad nema takve sprave, ili ih vi još možda niste otkrili, bez brige jer sve što vam treba za isto iskustvo je dobra volja i par tjelovježbi.

Za vrstu vježbi koja vama najbolje odgovaraju možete priupitati nekog profesionalnog trenera ili ih naći na internetu.

Ukoliko ste se odlučili za tjelovježbu na otvorenom, važno je da obratite pozornost na doba dana u kojem ćete izaći, te da se držite hlada.

Ako vam se sviđa ideja vežbanja na otvorenom i ako ste više ljubitelj vanjskih aktivnosti nego unutrašnjih, moramo spomenuti mjere opreza na koje svakako treba obratiti pozornost.

SPF

Na primjer, pored hidratacije također je važna zaštita kože. Sunce isijava dvije vrste zraka , štetnih po kožu. To su UVA i UVB zrake. Kako bi se zaštitili od isijavanja tih zraka, potrebno je nanositi kremu za sunčanje ili SPF. Tako da prije izlaska na trčanje ili šetnju, ne zaboravite nanijeti zaštitni faktor.

Nakon zaštitnog faktora ostale spomenute mjere opreza su hidracija i hlad. Pod hidraciju spada konzumiranje vikohidratacijskih pića poput vode ili nekih osvježavajućih smoothia. Ali pod hlad, mislimo na čuvanje od direktnog isijavanja sunca, jer ako ste izloženi žarkom suncu, ono ne samo da vam može značajno smetati već može biti i uzrok opasnijim zdravstvenim problemima.

Lagana prehrana

Prehrana tijekom ljetnih mjeseci trebala bi biti laganija, bez obzira vježbate li ili ne. Stručnjaci savjeruju lako probavljive obroke sa laganim sastojcima. Neki od sastojaka mogu biti zelena salata, drugo sezonsko povrće, voće, med, jogurt, musli i određene žitarice.

Od ovih osnovnih sastojaka možete napraviti niz jela, što slatkih, što slanih te dodati još poneke kao što je piletina i ostalo meso.

U slučaju da poslušate ove savjete te se odlučite za tjelovježbu u jutarnjem ili večernjem dijelu dana, kada nije prevruće, također je važno da znate slušati svoje tijelo i prepoznati znakove ozbiljnijih toplotnih posljedica:

  • Profuzno znojenje
  • Glavobolja
  • Vrtoglavica
  • Mučnina
  • Grčevi u mišićima
  • Umor

Ako počnete osjećati bilo koji od ovih simptoma, svakako se preselite na hladnije mjesto i pijte puno tekućine jer to su znakovi toplinske iscrpljenosti, piše Genesis medical.

Također može pomoći da skinete višak odjeće, stavite hladnu, vlažnu krpu na tijelo ili se okupate u hladnoj kupki. Možete se odmoriti dok vam simptomi ne nestanu, ali trebate nazvati svog liječnika ako se simptomi pogoršaju ili traju dulje od jednog sata.

Ako se simptomi pogoršaju, može doći do mnogo ozbiljnijeg i fatalnijeg toplotnog udara. Toplotni udar je u stvari moždani ali nazvan jer ga inducira toplina. Može nastati nakon dužeg boravljenja na visokim temperaturama, sunčevom isijavanju i sl. Također se razvija od toplotne iscrpljenosti koja se ne liječi ili traje duže vremena.

A neki od simptoma su:

  • Visoka tjelesna temperatura
  • Vruća i suha koža
  • Ubrzan i jak puls
  • Moguća nesvjestica

Ako vi ili netko s vama osjeti bilo koji od ovih simptoma, trebali biste odmah nazvati hitnu pomoć.

Kako biste spriječili toplinsku iscrpljenost ili toplinski udar, nosite široku i svijetlu odjeću, pijte puno tekućine i po potrebi se odmarajte u sjenovitim ili klimatiziranim područjima. Sve dok poduzmete mjere opreza, možete ostati sigurni i uživati u ljetnim aktivnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close