Ostanite zdravi

Liječnici otkrivaju 1 stvar koju bi željeli da njihovi stariji pacijenti rade

Za održavanje zdravlja nisu potrebni sati u teretani ili treniranje za Ironman triatlon.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 09. 2024. u 11:28 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji mnogo univerzalnih zdravstvenih savjeta za sve. Ali za ljude određene dobi preporuke o prehrani i tjelovježbi namijenjene mlađim ljudima više nisu od pomoći kao što su bile. Naša su se tijela promijenila i ne smijemo se podvrgavati raznim vrstama vježbanja ili dijetama koje nisu za nas, prenosi HuffPost

Pitali smo skupinu kardiologa, nutricionista i drugih zdravstvenih djelatnika za jedan jednostavan savjet koji bi dali svim svojim starijim pacijentima.

Što nutricionisti žele da njihovi pacijenti učine?

Kada je riječ o zdravom stilu života starijih osoba, svi možemo imati koristi od savjeta nutricionista koji redovito liječi starije pacijente. Četvero od njih podijelilo je svoje najbolje savjete, koje otkrivamo u nastavku.

Kako starimo, posebno je važno osigurati da unosimo dovoljno vlakana. Registrirana nutricionistica Kathleen Garcia-Benson rekla nam je: "Vlakna su ključna za zdrav probavni sustav, redovito pražnjenje crijeva i povezana su s manjim rizikom od raka debelog crijeva. Jednostavni načini za povećanje količine vlakana uključuju grickanje bobičastog voća, dodavanje mljevenih lanenih sjemenki ili chia sjemenki u zobenu kašu ili korištenje dodatka vlaknima. Samo pazite da pijete puno vode kada povećavate količinu vlakana!"

Nutricionisti također pozivaju starije osobe da osiguraju dovoljan unos proteina. Prema dijetetičarki Courtney Pelitera, jedan od najvećih učinaka starenja koji se vidi posvuda je nešto što se zove sarkopenija, ili raspad mišićne mase, snage i funkcije.

"Odličan način da sačuvate što je moguće više mišića (osim redovite tjelovježbe) je osigurati da prehrana sadrži dosta proteina", rekla je Pelitera.

Još jedan čest problem kod starijih osoba je nedostatak vitamina D, koji igra ulogu u kretanju mišića i imunološkoj funkciji, a potreban je za održavanje zdravih kostiju.

"Tijelo postaje manje učinkovito u pretvaranju sunčeve svjetlosti u vitamin D kako starimo, a starije osobe su u većem riziku od niske razine", rekla je RD Annette Snyder. "Izvori vitamina D u hrani uključuju masnu ribu (losos, tuna, pastrva, skuša), žumanjke, ulje riblje jetre, gljive i obogaćene mliječne proizvode."

Nešto tako osnovno poput hidratacije također može postati problem za starije osobe. RDN Colette Micko kaže da je to zato što se prirodni mehanizmi koji povećavaju osjećaj žeđi smanjuju kako starite.

"To znači da se ne možete osloniti na osjećaj žeđi kao signal da vašem tijelu treba voda", rekla je. "Održavanje adekvatne hidratacije važno je za funkcioniranje gotovo svake stanice u vašem tijelu i može pomoći u razini energije, probavi, regulaciji tjelesne temperature i podmazivanju zglobova."

Micko preporučuje da povećate unos vode na najmanje 1,5 litara dnevno tako što ćete piti prema rasporedu, uvijek držati tekućine u blizini i fokusirati se na hidratantnu hranu poput voća i povrća. Sve to može pomoći u osiguravanju ispunjavanja minimalnih zahtjeva vašeg tijela.

Savjeti o prehrani kojih bi se stariji pacijenti trebali pridržavati, prema liječnicima 

Najbolja stvar koju starije osobe mogu učiniti kako bi zaštitile zdravlje svog srca jest jesti cjelovitu hranu biljnog podrijetla – a dr. Katie Golden, certificirana liječnica hitne medicine, preporučuje mediteransku prehranu. Liječnici navode vlakna, proteine i vitamin D kao bitne hranjive tvari za starije osobe.

"Sve je u konzumaciji svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masnoća," rekla je Golden. "Također, uživajte sami i u društvu onih oko vas dok to radite, jer su mentalno zdravlje i dobrobit važan dio fizičkog zdravlja."

I svi kardiolozi s kojima smo razgovarali slažu se oko jedne stvari ― važnosti tjelovježbe. Prema dr. Eldadu Einavu, kardiologu, specijalistu za pretilost i kliničkom docentu na Medicinskom sveučilištu SUNY Upstate, istraživanja pokazuju da tjelovježba pomaže u regulaciji krvnog tlaka, kolesterola, šećera u krvi, održavanju težine, upalama, stresu, smrtnosti, energiji, izdržljivosti, snu, kognitivnim sposobnostima, zdravlju zglobova, ravnoteži, pokretljivosti, funkciji imunološkog sustava i društvenoj interakciji. 

Smjernice za vježbanje, prema liječnicima

Dr. Dany Sayad, medicinski direktor Općeg kardiološkog centra Opće bolnice Heart & Vascular Institute Tampa, rekao nam je: "Kad bih mogao natjerati svoje starije pacijente da učine jednu stvar, to bi bilo da vježbaju najmanje 150 minuta tjedno."

"Vježba treba biti prilagođena fizičkim sposobnostima pacijenta", rekao je Sayad. "Joga u stolici, pilates i, što je najvažnije, hodanje poboljšali bi ne samo kardiovaskularni sustav, već bi i smanjili rizik od pada, tjeskobe i poboljšali osjećaj ugode."

Stvari koje liječnici žele da prestanete raditi

Ako vam liječnik već nije rekao, kardiolozi imaju kratak popis navika kojih se morate odreći. Prema dr. Philipu Nimoitynu, kliničkom kardiologu u Cardiology Consultants of Philadelphia u Jeffersonu, "stariji ljudi zainteresirani za održavanje kardiovaskularnog zdravlja trebali bi slijediti način života zdrav za srce, uključujući izbjegavanje pretilosti, pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola."

"Dobro uravnotežena prehrana, poput mediteranske prehrane, korisna je u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti", rekao je Nimoityn. Također preporučuje da uradite nekoliko bitnih testova kako biste bili sigurni da je vaše srce u odličnoj formi.

Kopirati
Drag cursor here to close