Stručno mišljenje

Može li stres uzrokovati vrtoglavicu? Evo što liječnici kažu

Stres može imati dubok utjecaj na naš svakodnevni život. Ne samo da utječe na nas na mentalnoj razini, nego se može manifestirati i fizički.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 09. 2024. u 08:39 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako se ne kontrolira, stres može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući visoki krvni tlak, bolesti srca i dijabetes. Ali može li stres uzrokovati vrtoglavicu?

Kratak odgovor? Ne, ne može izazvati vrtoglavicu - ali definitivno može izazvati simptome vrtoglavice, prenosi Integrity Physiotherapy.

Hajde da objasnimo o čemu se radi.

Što je vrtoglavica?

Vrtoglavica je stanje u kojem se možete osjećati kao da se vaše tijelo ili okolina okreću ili naginju, a to može dovesti do gubitka ravnoteže. U intenzivnijim slučajevima vrtoglavica može uzrokovati mučninu, glavobolju, poteškoće pri hodanju i probleme sa sluhom.

Važno je zapamtiti da vrtoglavica sama po sebi nije stanje - to je jednostavno simptom drugog temeljnog problema.

Vrtoglavica spada u dvije kategorije:

  1. Periferna vrtoglavica. Ovo je najčešći tip vrtoglavice, a javlja se kao posljedica problema u unutarnjem uhu ili s vestibularnim živcem.
  2. Središnja vrtoglavica. To proizlazi iz problema u mozgu, uključujući nakon nečega poput moždanog udara, tumora mozga ili čak teške migrene.

Unutar ove dvije vrste postoji niz uvjeta. Jedan od najčešćih je benigni paroksizmalni položajni vertigo (BPPV). U osnovi, imamo hrpu čestica kalcija koje žive u našem unutarnjem uhu. Ali ponekad se otkače i pomaknu na mjesta gdje ne bi smjeli. Kada plutaju u polukružnim kanalima, možete osjetiti vrtoglavicu.

Ostali periferni uzroci mogu uključivati:

  • Menierova bolest
  • Labirintitis
  • Cervikalna vrtoglavica

Međutim, problemi s vestibularnim sustavom najčešći su uzroci.

Kako stres može fizički utjecati na vas?

Može biti vrlo lako misliti da je stres čisto mentalni, ali iznenađujuće je koliko stres utječe na cijelo naše tijelo.

Jeste li čuli za hipotalamus? To je zapravo kontrolni toranj vašeg mozga. Ako ste u napetoj situaciji, vaš hipotalamus kaže vašem tijelu: 'Hej! Vrijeme je za stres!’ i šalje vaše hormone stresa.

I dok vaš mozak šizi, vaše tijelo također reagira. Možda ćete osjetiti kako vam srce malo brže kuca, disanje postaje malo brže, a mišići napeti.

To je ono što bi vaše tijelo trebalo učiniti; spremno je za akciju, koju god radnju trebate poduzeti za navedenu stresnu situaciju. Ali što ako se radi o stalnom stresu? Ili što ako imate anksiozni poremećaj i borite se s reguliranjem svojih emocija?

Ne samo da može utjecati na vaše raspoloženje i učiniti vas puno razdražljivijima ili depresivnijima, već također može rezultirati problemima s vašim središnjim živčanim, endokrinim, respiratornim, kardiovaskularnim, probavnim, mišićnim, imunološkim i reproduktivnim sustavom. Dakle... skoro svaki sustav u vašem tijelu je ugrožen.

To znači da ako doživite stanje s vrtoglavicom kao simptomom, stres vrlo vjerojatno može povećati vašu vrtoglavicu.

Kako stres može izazvati simptome vrtoglavice?

Može li stres uzrokovati vrtoglavicu? Ne. Ali vestibularni sustav i stres su povezani. Dom vašem unutarnjem uhu, vestibularni sustav pomaže u održavanju ravnoteže i obavještava vaš mozak o vašim pokretima.

Kada ste pod stresom, a vaš mozak šalje hormone borbe ili bijega (kortizol i adrenalin), aktivira se vaš autonomni živčani sustav. Otkucaji srca su vam ubrzani, disanje se ubrzava i budniji ste. Ali s tim dolazi niz nesretnih nuspojava... uključujući porast krvnog tlaka i porast adrenalina.

Kada vam razina stresa naglo raste, prijenos informacija iz vašeg vestibularnog sustava i mozga može biti negativno pogođen. Ako imate postojeće stanje, poput problema s unutarnjim uhom  ili vestibularnim živcem, stres može potaknuti ove simptome.

Anksioznost je malo drugačija priča. Ako imate anksiozni poremećaj ili patite od napadaja panike, vaš kortizol i hormoni stresa stalno su povišeni.

Kako smanjiti simptome vrtoglavice izazvane stresom?

Možda će vas ovo iznenaditi, ali najbolji način da smanjite simptome vrtoglavice izazvane stresom jest smanjiti stres.

Ali, naravno, to je lakše reći nego učiniti. Izvor stresa razlikuje se od osobe do osobe i ne postoji jedno točno rješenje za smanjenje stresa. Međutim, neki vrlo općeniti načini za suzbijanje stresa se nalaze na sljedećem popisu:

Vježbajte redovito. Pokrenite krv i uživajte u endorfinu. Činjenica je da tjelesna aktivnost smanjuje razinu stresa i može pomoći u poboljšanju vašeg mentalnog zdravlja.

Smanjite vrijeme ispred ekrana. Svakodnevno smo okruženi telefonima, računalima, tabletima i svom tehnologijom između. Može biti korisno osigurati da minimalizirate vrijeme pred ekranom i isključite se, osobito na kraju dana prije spavanja.

Hranite se zdravo. Pobrinite se da unosite sve potrebne hranjive tvari i smanjite prerađenu hranu i hranu s visokim udjelom šećera, jer ona može negativno utjecati na vaše raspoloženje.

Smanjite kofein. Ako ste ljubitelj kofeina, ove navike se može biti teško riješiti. Ali postupno smanjivanje unosa kave odličan je način da smanjite razinu stresa.

Stvorite čvrste granice. Potrebne su nam granice u svakom dijelu života, ne samo za ravnotežu između posla i života. Pobrinite se da sebe stavite na prvo mjesto i da ne dajete previše sebe drugima - nitko ne može točiti iz prazne čaše.

Ako se borite s tjeskobom, razmislite o traženju pomoći od svog liječnika opće prakse. Možda će vam koristiti lijekovi ili plan terapije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close