Napredni tečaj

Simpozij ginekološke endoskopije u Mostaru okuplja svjetske stručnjake

Press konferencija povodom otvaranja simpozija održat će se 27. lipnja u 10:30 sati u hotelu Mepas, u Princess dvorani.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 06. 2024. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar će od 27. do 29. lipnja 2024. biti domaćin velikog Regionalnog simpozija o minimalno invazivnoj ginekološkoj kirurgiji, koji organiziraju Kantonalna bolnica "Dr Safet Mujić" i Poliklinika "Arbor Vitae dr Sarić". U sklopu ovog događaja, održat će se osnovni i napredni tečaj ginekološke endoskopije.

Press konferencija povodom otvaranja simpozija održat će se 27. lipnja u 10:30 sati u hotelu Mepas, u Princess dvorani.

Mostar na svjetskoj mapi ginekološke endoskopije

Eminentni mostarski ginekolozi, prim. mr. sci. Senad Sarić i prim. mr. sci. Alma Vila Humačkić, ugostit će svjetski priznate stručnjake iz oblasti ginekološke endoskopije. Među gostima će biti i profesor Rešad Pašić, predsjednik Američke endoskopske asocijacije, te dr. Edin Alagić, zamjenik direktora bolnice u Oslu. Simpozij će pružiti mladim kolegama priliku da steknu najnovija znanja i vještine iz oblasti minimalno invazivne hirurgije.

Laparoskopija – zlatni standard u ginekološkoj hirurgiji

"Laparoskopija je danas zlatni standard u ginekološkoj hirurgiji, omogućavajući minimalno invazivne zahvate sa što manje ožiljaka i bržim oporavkom pacijenata," ističe dr Senad Sarić, pionir endoskopskih zahvata u Mostaru od 2000. godine. Kroz ovu metodu, preko 70% operacija danas se obavlja laparoskopski, uključujući i najsloženije zahvate.

Simpozij će obuhvatiti prijenos uživo sa operacija iz Kantonalne bolnice "Dr Safet Mujić", omogućavajući mladim kolegama da prate i uče od najboljih.

Prilika za stručno usavršavanje i networking

Simpozij je ne samo prilika za stručno usavršavanje, već i za obnavljanje starih prijateljstava i stvaranje novih. Organizatori ističu važnost ovakvih događaja za razmjenu iskustava i ideja u inspirativnom ambijentu Mostara.

"Laparoskopija je mnogo više ovisna od razvoja tehnologije, kojeg mi nažalost ne možemo pratiti obzirom da spadamo u red siromašnih zemalja. I ono što imamo je iznad očekivane razine. Međutim, borimo se, ne damo se i pokušavamo odgovoriti na sve načine," navodi dr. Alma Vila Humačkić.

Izuzetna saradnja između dr. Vila Humačkić i dr. Senada Sarića, zasnovana na međusobnom poštovanju i entuzijazmu, omogućila je realizaciju ovog velikog simpozija. Vila Humačkić ističe važnost timskog rada i sinergije koja je pokretač mnogih zajedničkih projekata.

Pioniri ginekološke endoskopije u BiH

Poliklinika "Arbor Vitae dr. Sarić", koja ove godine slavi 25 godina postojanja, etablirala se kao vodeći endoskopski centar u BiH i IVF centar koji uspješno posluje već osam godina. Dr Senad Sarić, zajedno sa svojom suprugom, kardiologom dr. Grit Kirsten Sarić, vodi polikliniku i posvećen je reproduktivnoj medicini i ginekološkoj endoskopiji.

Njihov rad prepoznat je širom Bosne i Hercegovine i regije. Dr Sarić je istaknuo značaj razvoja ginekološke endoskopije u Mostaru, koja je započeta uvođenjem dijagnostičke laparoskopije od strane dr. Zvonka Soče 1985. godine i nastavljena uvođenjem operativne laparoskopije 2000. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close