Par savjeta

Zašto dolazi do nadutosti trbuha i što učiniti u vezi s tim?

Vjerojatno vam je poznat taj osjećaj. Odjeća vam je tijesna oko struka i izgledate kao da ste se udebljali kilogram samo u zadnjem obroku.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 07. 2024. u 11:41 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imate nadutost trbuha i osjećate se neugodno. Veronika Panah, dr.med., gastroenterologinja u Banner Health Clinic u Coloradu, rekla je da svatko ima drugačiji osjećaj nadutosti, ali većina ljudi to opisuje kao osjećaj sitosti ili nadutosti.

Trbuh vam se može činiti velik, zategnut ili pod pritiskom. "Neke žene kažu da se osjećaju kao da su trudne i u sedmom mjesecu, a neki muškarci kažu da ispuštaju više plinova", rekla je dr. Panah.

Zamolili smo dr. Panaha da odgovori na neka pitanja o ovom čestom, ali neugodnom stanju.

Što uzrokuje nadutost trbuha?

Većinu vremena za nadutost možete okriviti vlastite crijevne bakterije. Unutar vašeg probavnog trakta imate trilijune bakterija - one čine vaš mikrobiom. Njihov je posao razgraditi i fermentirati ili preraditi hranu koju jedete.

Kad se te bakterije poremete ili jedete određenu hranu, one uzrokuju nakupljanje crijevnih plinova. Ovaj plin čini da se osjećate napuhano.

Također se možete osjećati napuhano kad progutate zrak. To se može dogoditi u sljedećim situacijama:

  • Kad pijete na slamku
  • Kad žvačete žvakaću gumu
  • Kad razgovarate dok jedete
  • Kad pijete gazirana pića, uključujući i mineralnu vodu

Također se možete osjećati naduto ako:

  • Imate zatvor

imate gastrointestinalne poremećaje kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS), Chronova bolest ili ulcerozni kolitis (UC)

  • Ako ste se udebljali

Ako jedete hranu koju vaše tijelo teško prerađuje, poput mliječnih proizvoda, fruktoze, sorbitola ili neprobavljivog voća i povrća

Zbog promjena nadmorske visine i tlaka, možete se osjećati napuhano i kada putujete avionom. Dr. Panah je rekao: "Možda bi trebali odustati od gaziranih pića u zrakoplovu, kako ne biste sletjeli osjećajući se kao balon na vrući zrak!"

Kako možete spriječiti nadutost?

"Vaša prehrana najviše pridonosi nadutosti", rekao je dr. Panah. Dakle, preskočite slamke i žvakaću gumu i smanjite potrošnju aromatiziranih i dijetalnih sokova. Sporija konzumacija hrane također vas može spriječiti da unesete zrak s hranom.

Obratite pozornost na to što jedete i kako se osjećate. Ako primijetite da mlijeko, sladoled, sir ili drugi mliječni proizvodi dovode do stvaranja plinova i nadutosti, možda imate intoleranciju na laktozu.

Kako liječiti nadutost trbuha?

Kad se osjećate napuhano, možda ćete se jednostavno poželjeti sklupčati na kauču. Ali malo hodanja uokolo može pomoći da se plin rasprši. Također možete pokušati s antacidima ili pepermintom.

A ako vam nadutost uzrokuje zatvor, možete uzeti laksativ. Probajte sa svim savjetima te odaberite onaj koji vam najbolje odgovara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close