U Italiji

Otvorena nova istraga protiv Googlea

Talijanski regulator za zaštitu potrošača (AGCM) objavio je u četvrtak da je otvorio istragu o mogućoj nepoštenoj komercijalnoj praksi Googlea i njegove krovne tvrtke Alphabet, uključujući potencijalno spornu upotrebu osobnih podataka korisnika.
Sci-Tech / Internet | 18. 07. 2024. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google traži od korisnika privolu za upućivanje na usluge koje nudi, a njegov upit potencijalno predstavlja obmanjujuću i agresivnu komercijalnu praksu, objasnio je regulator, nadležan za zaštitu potrošača i za tržišno natjecanje.

Američki tehnološki div nudi široki raspon usluga, uključujući video platformu YouTube, aplikaciju za elektronsku poštu Gmail i Google Maps.

Čini se, zapravo, da (Googleov - op. ur.) zahtjev ne nudi nikakve relevantne informacije o stvarnim posljedicama privole po Googleovu upotrebu osobnih podataka, odnosno da su te informacije neprimjerene i neprecizne, upozoravaju u AGCM-u, javlja Zimo.

Upit je ujedno formuliran tako da bi mogao ograničiti slobodu izbora korisnika, navodeći ih da odobre upotrebu osobnih podataka za više Googleovih usluga.

Problem uključuje i mogućnost "moduliranja", a time i ograničenja privole korisnika isključivo na određene usluge, dodaju regulatori.

Analizirat ćemo detalje slučaja i surađivat ćemo s vlastima, rekao je Googleov glasnogovornik.

Ako regulator utvrdi da je kompanija prekršila propise o zaštiti potrošača, može joj, po talijanskom zakonu, izreći kaznu u rasponu od 5.000 eura do 10 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close