CEEPUS

Povećano zanimanje gostujućih studenata i profesora za sveučilišta u BiH

Resorna ministrica Dubravka Bošnjak izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom primjenom Sporazuma CEEPUS…
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 09. 2024. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina 17 godina sudjeluje u Srednjoeuropskom programu razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS II i CEPUS III) u okviru kojeg su bh. studenti i profesori ostvarili pravo studiranja na sveučilištima u inozemstvu, a studenti i profesori iz inozemstva ostvarili su pravo studiranja na bh. sveučilištima, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vjetar u leđa

Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao potpisnik CEEPUS sporazuma, odgovorno je za realizaciju Programa i koordinaciju aktivnosti u BiH, dok su entitetska ministarstva obrazovanja odgovorna za realizaciju financijskih obveza, odnosno isplatu stipendija gostujućim studentima i profesorima.

Resorna ministrica Dubravka Bošnjak izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom primjenom Sporazuma CEEPUS, ali je mišljenja da treba dodatno raditi kako bi rezultati bili još bolji.

''Zahvaljujući CEEPUS-u naši studenti su dobili priliku da studiraju na inozemnim sveučilištima, a to je vjetar u leđa za svakog mladog čovjeka koji želi napredovati u karijeri. Dodatno profesori su dobili priliku za razmjenu iskustava sa svojim kolegama na inozemnim sveučilištima. Raduje me i činjenica da sve više studenata i profesora iz inostranstva želi posjetiti sveučilišta u našoj zemlji'', istakla je Bošnjak.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, u suradnji s drugim nadležnim institucijama, pokrenulo je više aktivnosti kako bi provedbu Sporazuma podiglo na veću razinu, riješilo određene poteškoće koje su se pojavile u primjeni Sporazuma, a na zadovoljstvo studenta i profesora koji apliciraju na program.

Povećati kvote stipendija

To je dogovoreno nedavno na sastanku koji je organizirao Sektor za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH, na kojem su sudjelovali predstavnici nadležnih entitetskih ministarstava obrazovanja i financija, Ministarstva sigurnosti BiH, te predstavnici partnerskih visokoškolskih ustanova.

Konstatirano je da je potrebno povećati godišnje kvote mjesečnih stipendija za gostujuće studente i profesore, budući da su partnerska sveučilišta iskazali potrebu za tim vidom apliciranja.

Broj prijava mreža na međunarodnoj razini svake godine je veći, čime se povećava i broj aktivnih mreža. U akademskoj godini 2024/2025. aktivne su 133 mreže, a dok bosanskohercegovačka sveučilišta sudjeluju u 79 mreža.

Troškovi

U Bosni i Hercegovini trenutno se isplaćuju 152 mjesečne stipendije gostujućim studentima i profesorima (Federacija BiH 102 i Republika Srpska 50), te je nužno povećati broj mjesečnih stipendija, ali i uskladiti novčane iznose stipendija s troškovima života u BiH.

Sustav isplate stipendija potrebno je dodatno unaprijediti, te smanjiti administrativne obveze i troškove. Predloženo je pokretanje nekoliko inicijativa, kako bi se unaprijedio cijeli sustav.

U svibnju 2025. na snagu će stupiti i novi Sporazum CEEPUS IV za razdoblje 2025. - 2032.

CEEPUS IV će studentima i profesorima iz BiH, ali i gostujućim studentima i profesorima iz inozemstva u BiH, nastaviti pružati stipendije koje pokrivaju troškove života, troškove korištenja laboratorija za istraživanja u zemlji domaćinu, kao i troškove smještaja i osnovnog zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u zemlji domaćinu.

Novi Sporazum CEEPUS IV će biti utemeljen na povezivanju naučno-istraživačkih područja, te povećanju broja naučno-istraživačkih projekata na univerzitetima. Poziv za prijave CEEPUS mreže za akademsku 2025/2026. bit će otvoren 23. septembra.

Zajedničke diplome

Bosna i Hercegovina je od 2007. uključena u CEEPUS, a preko 3.000 mjesečnih stipendija dodijeljeno bosanskohercegovačkim profesorima i studentima za boravak na inozemnim partnerskim sveučilištima od 2007. do 2023. godine. 

U istom razdoblju dodijeljene su 1.423 mjesečne stipendije za realizirane posjete profesora i studenata bosanskohercegovačkim sveučilištima.

Program CEEPUS prvenstveno ima za cilj razvoj mobilnosti, te povezivanje znanstveno-istraživačkih područja i razvoj akademske suradnje kroz kreiranje sveučilišnih mreža koje će, između ostalog, raditi na zajedničkim programima i stjecanju prava na zajedničke diplome.

CEEPUS je usmjeren ka izgradnji područja europskog visokog obrazovanja i upotrebi regionalne akademske mobilnosti kao strateškog programa za provedbu Bolonjskih ciljeva.

Kopirati
Drag cursor here to close