Velika akcija

Kina priprema lansiranje misije povratka uzoraka s Marsa u 2028. godini

Kineska svemirska agencija ubrzava svoje planove za misiju povratka uzoraka s Marsa, Tianwen-3 i pomiče početni datum lansiranja s 2030. na 2028. godinu.
Sci-Tech / Svemir | 08. 09. 2024. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni projektant misije Tianwen-3, Liu Jizhong, nedavno je na međunarodnoj konferenciji o istraživanju dubokog svemira održanoj u Tunxiju, provincija Anhui, u Kini, otkrio detalje o misiji.

Tianwen-3 će koristiti dva odvojena lansiranja raketa Long March 5 za dostavu landera/uzlaznog vozila i orbitera/povratnog modula na Mars. Ova strategija dvostrukog lansiranja nužna je zbog značajne udaljenosti do Marsa i ograničenja u nosivosti raketa.

500-600 grama marsovskog tla

Primarni znanstveni cilj misije je potraga za znakovima života na Marsu prikupljanjem približno 500-600 grama marsovskog tla i uzoraka stijena. Ovi materijali bit će ključni za proučavanje geološke povijesti Marsa, klime i potencijalne nastanjivosti.

Međutim, problemi koje treba riješiti uz složenost slijetanja na Mars i prikupljanje raznolikih uzoraka jesu lansiranje uzlaznog vozila s površine Marsa, postizanje orbitalnog sastanka za prijenos uzoraka i sigurno vraćanje uzoraka na Zemlju. Za prikupljanje uzoraka mogu se koristiti helikopter ili robot sa šest nogu.

Identificirana tri potencijalna mjesta slijetanja

Kina će se osloniti na iskustvo stečeno iz misije Tianwen-1, koja je uspješno spustila rover Zhurong na Mars 2021. godine, javlja Bug.

Znanstvenici su identificirali tri potencijalna mjesta slijetanja za Tianwen-3: Amazonis Planitia, Utopia Planitia (gdje je prethodno sletio rover Zhurong) i Chryse Planitia. Ove lokacije odabrane su na temelju njihovog astrobiološkog značaja, sigurnosti i inženjerske izvedivosti.

Stroge mjere prikupljanja i vraćanja uzoraka

Kina planira surađivati s globalnim znanstvenicima u razvoju korisnog tereta, dijeljenju podataka i uzoraka te budućim istraživačkim pothvatima.

Dok Kina ubrzava svoj vremenski okvir za Tianwen-3, NASA-ina vlastita misija povratka uzoraka s Marsa suočava se s odgodama i proračunskim izazovima. Ako bude uspješan, Tianwen-3 mogao bi omogućiti Kini da preuzme vodstvo, učvršćujući svoju ulogu u međunarodnoj svemirskoj zajednici.

Kopirati
Drag cursor here to close