O čemu se radi?

Stručnjaci razvijaju ''digitalnog blizanca Zemlje''

Pratit će ekstremne događaje koji se odvijaju nad Europom i pružati kratkoročne vremenske prognoze s rezolucijom između 200 i 750 metara.
Sci-Tech / Svemir | 11. 09. 2024. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci europskih meteoroloških i hidroloških službi te znanstvenici na skupu u Zagrebu raspravljaju o razvoju i primjeni digitalnog blizanca Zemlje, informacijskog sustava za praćenje i prognoziranje ekstremnih vremenskih pojava i njihovih učinaka na društvo i gospodarstvo.

Na skupu koji se održava od 10. do 12. rujna, sudjeluje 70 meteoroloških i hidroloških stručnjaka iz Europe te znanstvenih institucija, a 40 sudionika će se pridružiti online, priopćeno je u utorak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), javlja Zimo.

Cilj projekta je unaprijediti preciznost vremenskih prognoza i procijeniti utjecaj ekstremnih događaja na društvo i gospodarstvo.

Digitalni blizanac

Digitalni blizanac, pod stručnim nazivom DestinE Extremes Digital Twin -Extremes DT, je napredni informacijski sustav koji koristi najmoćnija superračunala u Europi, Zajedničkog poduzeća za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC) te najnovija dostignuća u razvoju modela za prognozu vremena.

Ovaj će sustav omogućiti učinkovitije praćenje i prognoziranje ekstremnih meteoroloških i hidroloških događaja te opasnih situacija poput onečišćenja zraka, ističu iz DHMZ-a.

Također će osigurati nikad detaljnije i preciznije informacije o ekstremnim događajima nekoliko dana unaprijed, pomažući u procjeni utjecaja tih događaja na najugroženije sektore i područja. To će značajno unaprijediti upravljanje rizicima te zaštitu građana i infrastrukture, kažu iz DHMZ-a.

Taj sustav će omogućiti i učinkovitije praćenje i prognoziranje ekstremnih meteoroloških i hidroloških događaja te opasnih situacija poput onečišćenja zraka.

Extremes DT, kojeg razvija partnerstvo europskih hidrometeoroloških službi i znanstvene zajednice pod vodstvom ECMWF i Météo France, ima inovativnu funkcionalnost aktiviranja na zahtjev u slučaju nepogoda s velikim utjecajem na društvo i gospodarstvo, a pratit će ekstremne događaje koji se odvijaju nad Europom i pružati kratkoročne vremenske prognoze s rezolucijom između 200 i 750 metara.

Praćenje i prognoziranje

Ova regionalna komponenta digitalnog blizanca Zemlje za praćenje i prognoziranje vremenskih ekstrema. Koristit će podatke globalne komponente koju razvija Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), a koja se temelji na njihovom Integriranom prognostičkom sustavu (IFS), naglašava DHMZ.

Tijekom trodnevnog sastanka u Zagrebu, definirat će se tijek radnih procesa i protoka informacija, kao i kriterije za aktivaciju sustava.

Razmotrit će se i planovi za poboljšanje modela visoke rezolucije s ciljem uspostave testnog on-demand sustava, povezivanje sa združenim modelima za potrebe prognoze poplava, stanja mora te potreba u energetici i drugim gospodarskim sektorima.

Digitalni blizanac Zemlje za praćenje i prognoziranje ekstremnih događaja razvija se s ciljem omogućavanja gotovo trenutačnih odgovora na izazove poput oluja, poplava, suša, šumskih požara, toplinskih valova i zagađenja zraka. On je jedan od dva visoko prioritetna tematska digitalna blizanca Zemlje koji su dio EU inicijative Destination Earth (DestinE) usmjerene na zelene i digitalne tranzicije.

Cilj DestinE-a je do 2030. razviti vrlo preciznu i interaktivnu virtualnu repliku Zemlje koja će revolucionirati način na koji pratimo, modeliramo i simuliramo interakcije prirodnih pojava i ljudskih aktivnosti te nam pomoći dobiti odgovore na pitanja, kao što su: Kako će toplinski valovi izgledati u svijetu toplijem za 2 °C ili 4 °C? Kako možemo prilagoditi naše gradove, zaštititi sigurnost i zdravlje ljudi?

Kopirati
Drag cursor here to close