U sve svrhe - AI

Američka i britanska tajna služba za analizu podataka koriste umjetnu inteligenciju

Direktori CIA-e i SIS-a objavili su zajednički članak u kojem su objasnili načine na koje obavještajci koriste AI.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 09. 2024. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mnogim kompanijama umjetna inteligencija postala je nezaobilazan alat koji je značajno ubrzao i optimizirao poslovanje, a kako je otkrio članak u Financial Timesu, istom se tehnologijom značajno služe i američke i britanske obavještajne agencije. Zanimljivo je kako su taj članak zajedno napisali direktor CIA-e Bill Burns i direktor britanske tajne obavještajne službe (SIS) Richard Moore, a u njemu je glavni naglasak stavljen na povezanost i suradnju ovih agencija, javlja Zimo.

Također, spominje se kako će se ta suradnja nastaviti i dalje u današnjem kaotičnom svijetu vođenom tehnologijom, a da bi nastavili uspješno djelovati u takvom svijetu, i sami moraju prihvatiti i iskoristiti modernu tehnologiju. Kako bi ostali konkurentni u međunarodnoj špijunaži, CIA i SIS u svom poslovanju svakodnevno koriste i generativnu umjetnu inteligenciju i to za različite zadatke. Među inim, obavještajci generativnu AI koriste za sažimanje podatke, predlaganje novih uvida i identifikaciju kritičnih informacija unutar velikih baza podataka.

Kao i uvijek kada je AI u pitanju, treba razmišljati o dvije stvari - prva su halucinacije, odnosno izmišljanje informacija ove tehnologije te, naravno, privatnost podataka. Što se halucinacija tiče, za pretpostaviti je da se svi ti novi uvidi i važne informacije AI-a ipak prije dobro pregledaju, a kako bi korištenje podataka bilo zaštićeno i privatno, ove su agencije razvile vlastite modele AI-a i posebne “crvene timove” u vlastitim operacijama, kako bi sve osjetljive aktivnosti bile sigurne od vanjskih prijetnji.

Kako bi održali korak ispred konkurenata i obavještajaca iz drugih zemalja, u ovim su agencijama svjesni da je potrebno održati prednost u korištenju moderne tehnologije, od čega je od posebne važnosti i mreža partnera iz privatnog sektora koju su uspostavili.

Kao najveće prijetnje spominje se, naravno, Rusija te Kina koja je za američku i britansku obavještajnu zajednicu postala najveći obavještajni i geopolitički izazov u 21. stoljeću te su CIA i SIS reorganizirali svoje servise kako bi odgovorili na taj izazov. U članku u Financial Timesu spominje se i situacija na Bliskom Istoku na kojem je njihov obavještajni cilj usmjeren prema deeskalaciji nasilja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close