I satova i slušalica

Apple danas predstavlja nove modele iPhonea

Očekuje se da bi Apple danas trebao predstaviti četiri modela iPhonea, nove satove i slušalice.
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 09. 2024. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas u 19 sati po našem vremenu, Apple će predstaviti nove modele pametnih telefona na kojima su radili tijekom protekle godine. Kao i prošlog rujna, možemo očekivati dva klasična modela - iPhone 16 i iPhone 16 Plus te dva Pro modela - iPhone 16 Pro i Pro Max.

Ovo je vjerojatno posljednji put da Appleova ponuda iPhonea uključuje ova četiri modela jer od sljedeće godine model Plus odlazi u povijest, a trebao bi ga zamijeniti najtanji iPhone do sada, model iPhone 17 Slim.

O tome što donosi nova generacija iPhonea 16 pisali smo prije nekoliko dana, a od tada na mreži su se pojavile neke nove informacije, odnosno glasine koje su prvenstveno vezane uz kameru i novu tipku za upravljanje snimanjem koju bi Apple večeras trebao premijerno predstaviti na novim modelima svojih telefona.

Posljednji novitete vezani uz kamere odnose se na rezoluciju snimanja te bi modeli Pro i Pro Max trebali imati mogućnosti snimanja u 4K rezoluciji pri 120fps, a čak se spominje kako bi kamere, uz podršku novog A18 Pro čipseta, mogle snimati i 8K videozapise, no pitanje je hoće li Apple omogućiti te opcije, javlja Zimo.

S ovom generacijom, oba modela Pro iPhonea trebala bi imati iste kamere - glavna i ultraširoka imat će rezoluciju od 48MP, dok će telefoto kamera prvi put imati mogućnost 5x zuma na oba modela.

Još jedan novitet na ovim telefonima (čini se kako će biti dostupan i na običnim i na Pro modelima, no točnu ćemo informaciju saznati večeras) jest nova tipka s desne donje strane uređaja. Riječ je o tzv. capture tipki koja je prvenstveno namijenjena za upravljanje s fotoaparatom kada se postavi horizontalno.

Kada se pritisne sama tipka, aktivirat će se aplikacija za kameru, a kako je riječ o kapacitivnoj tipki koja je osjetljiva na dodir, ona će imati puno više mogućnosti.

Laganim pritiskom na tipku aktivirat će se autofokus, jačim pritiskom aktivirat će se snimanje fotografija ili videa (kada je fotoaparat aktivan), dok bi se pomicanjem prsta po njoj mijenjao zum ili ekspozicija. Treba vidjeti kako će ova stvar izgledati u praksi, no čini se kako bi ovo mogao postati uobičajen način snimanja na iPhoneu.

Posljednje informacije govore kako bi se ta kapacitivna tipka mogla koristiti i za aplikacije trećih strana, odnosno kako bi se s tom tipkom mogle pokrenuti i upravljati i s drugim aplikacijama te je na developerima da osmisle kako bi njihove aplikacije najbolje mogle iskoristiti capture tipku.

Osim telefona, Apple bi trebao predstaviti i nove modele slušalice i satova. Ono što možemo očekivati su slušalice AirPods 4 i nove AirPod Max te novu generaciju klasičnog sata (Apple Watch 10) te novu generaciju jeftinijeg modela (Watch SE3).

Kao i svaki put kada Apple predstavlja nove modele, svi se pitaju samo jedno, a to je hoće li Tim Cook predstaviti još jednu stvar. Izraz “one more thing” popularizirao je Steve Jobs kada bi na kraju konferencije predstavio neki novi, nenadani proizvod i time oduševio sve prisutne u dvorani. Do sada nije bilo nikakvih glasina da bi i večeras mogli čuti “one more thing”, no ljubitelji Applea svake se godine nadaju nekom takvom neočekivanom novitetu pa će tako biti i večeras.

Kopirati
Drag cursor here to close