Jimmy Doolittle

General i doktor znanosti koji je izveo prvi let zrakoplovom na slijepo

Zbog tog je pothvata Doolitle dobio velik publicitet, a nagrađen je i američkim nacionalnim Harmon Trophyjem (koji se dodjeljuje zrakoplovcima, a dobili su ga kroz povijest i Charles Lindbergh, Howard Hughes, Chuck Yeager i Curtis Curtis Curtis LeMay
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 09. 2024. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: History.com / James Harold Doolittle (14. prosinca 1896, Alameda, California - 27. rujna 1993., Pebble Beach, California)

Na današnji dan prije 95 godina, 25. rujna 1929. pilot Jimmy Doolittle izveo je let zrakoplovom oslanjajući se, od polijetanja do slijetanja, isključivo na instrumente, a bez gledanja iz kokpita.

Bio je to prvi zabilježeni slijepi let u povijesti zrakoplovstva. Zbog tog je pothvata Doolitle dobio velik publicitet, a nagrađen je i američkim nacionalnim Harmon Trophyjem (trofej koji se dodjeljuje zrakoplovcima, a dobili su ga kroz povijest između ostalih Charles Lindbergh, Howard Hughes, Chuck Yeager i Curtis LeMay).

Jimmy Doolitle bio je jedan od najcjenjenijih pilota u svoje doba. Zanimljivo je da je magistrirao aeronautiku na poznatom MIT-u, a zatim je i doktorirao (postao je doktor znanosti).

Tijekom Drugog svjetskog rata vodio je poznati Doolittleov napad na Tokio. Bio je to prvi američki napad na glavne japanske otoke tijekom Drugog svjetskog rata, i imao je znatan psihološki učinak.

Doolitle je u američkom zrakoplovstvu napredovao sve do čina generala s četiri zvjezdice, a bio je i dobitnik znamenite Medalje časti (Medal of Honour) – najvišeg američkog vojnog odlikovanja.

Video: The Doolitte Raid on Tokyo (1942): The US Strikes Back
Kopirati
Drag cursor here to close