Promocija znanosti

Europska noć istraživača stiže u 11 bh. gradova: Među njima je i Mostar!

"Pridružite nam se u proslavi povratka Europske noći istraživača i budite dio pokreta koji promoviraju znanost, njeguje inovacije i podržava naredne generacije istraživača u Bosni i Hercegovini", priopćili su organizatori.
Sci-Tech / Znanost | 09. 09. 2024. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dvogodišnje pauze, najveća proslava znanosti i istraživanja u Bosni i Hercegovini, ponovo se vraća svim generacijama, a prvenstveno onima koji se profesionalno bave znanošću.

Jedanaest bosanskohercegovačkih gradova tijekom 27. rujna 2024. bit će u znaku promocije znanstvenih dostignuća i vrijednosti znanosti.

Niz edukativnog i zabavnog sadržaja 

Ovaj događaj, koji se održava istovremeno u 25 zemalja i više od 400 gradova širom Europe, nije samo noć – to je jedinstvena prilika da se istakne ključna uloga nauke u oblikovanju naše budućnosti.

Uz niz edukativnih i zabavnih sadržaja, na Sajmu znanosti i znanstvenih dostignuća publici će biti predstavljeni brojni znanstvenici sa svojim radovima, inovatorice, poduzetnici iz znanstvenog polja, predstavnice start up zajednice te istraživačice, studentice, umjetnici uz učenike i učenice osnovnih i srednjih škola koji će predstaviti svoje projekte u polju znanstvenog istraživanja.

Već tradicionalno, Europska noć istraživača u BiH otvara prostor za najmlađe kreativce i inovatore, one koji pohađaju osnovne i srednje škole, da u okviru dva odvojena natječaja predstave svoje likovne i znanstveno-istraživačke radove, koje će kasnije imati priliku pogledati i publika na samom događaju.

Učenici osnovnih škola se mogu prijaviti na likovno natjecanje na temu "Zamisli bolji svijet" te kroz svoje radove pokazati kako zamišljaju svijet koji je bolji, ljepši i pravedniji za sve nas, dok je za srednjoškolce otvoren natječaj namijenjen timovima koji će ponuditi najbolje znanstveno-istraživačke radove na temu klimatskih promjena i zaštite okoliša.

Ovogodišnja Europska noć istraživača će staviti poseban naglasak na važnost obrazovanja, inovacija i dubokog utjecaja znanstvenih istraživanja u našim svakodnevnim životima.

Znanost dostupna svima 

Dok se suočavamo sa sve složenijim svijetom, doprinos naučnika je važniji nego ikad. Događaj će ponuditi dinamičnu platformu za mlade umove da se povežu s istraživačima, istraže najnovije inovacije i shvate kako nauka pokreće napredak i rješava današnje izazove.

Europska noć istraživača je paneuropski događaj koji podržava Europska unija. Dio je programa Horizon Europe, ključnog programa EU za financiranje istraživanja i inovacija.

Horizon Europa je od suštinskog značaja za naučnu zajednicu u Bosni i Hercegovini, pružajući lokalnim istraživačima resurse i mogućnosti za suradnju na revolucionarnim projektima s kolegama širom Europe.

Ovaj program ne samo da potiče naučna otkrića, već i jača poziciju Bosne i Hercegovine unutar globalne istraživačke zajednice.

U misiji činjenja znanosti dostupnom svima te buđenja istraživača i istraživačica u svima nama, pozivamo vas da budete dijelom još jedne Europske noći istraživača u Bosni i Hercegovini i posjetite gradove u kojima vas očekujemo.

Znanje i otkrivanje zabavnih aspekata znanosti bit će vam dostupno tijekom 27. rujna u Banja Luci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Neumu, Sarajevu, Travniku, Trebinju i Tuzli.

Projekt provode Udruženje Balkanfilm, Institut za hidrotehniku Sarajevo - HEIS, Stratega i Europe House s partnerima širom Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close