Državno pojedinačno prvenstvo

U Mostaru održano prvenstvo u backgammonu, pobjednik Omer Dervišbegović

Natjecanje se igralo u velikoj konferencijskoj sali hotela HA, a sudjelovalo je 50 igrača iz 8 različitih klubova.
Sport / Flash | 19. 08. 2024. u 07:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog vikenda, u Mostaru, održano je prvo povijesno državno pojedinačno prvenstvo u backgammonu u organizaciji Tavla saveza BiH i novoosnovanog Tavla kluba/Backgammon kluba Velež Mostar. Natjecanje se igralo u velikoj konferencijskoj sali hotela HA, a sudjelovalo je 50 igrača iz 8 različitih klubova.

Foto: PR / U Mostar, održano Prvo državno pojedinačno prvenstvo u backgammonu 

Marin Marić iz Tavla saveza BiH istaknuo je da klubovi iz BiH organiziraju snažne međunarodne turnire, a ujedno da naši igrači uspješno predstavljaju svoje klubove i BiH na međunarodnoj sceni.

Marić je napomenuo kako je reprezentacija BiH na svjetskom prvenstvu 2023. godine u Skoplju osvojila peto mjesto, što je povijesni rezultat. Pored svih uspjeha, ove godine po prvi put su održana i ekipna i pojedinačna državna prvenstva u backgammonu.

Foto: PR / U Mostar, održano Prvo državno pojedinačno prvenstvo u backgammonu 

Predsjednik Tavla saveza BiH, Omer Dervišbegović, objasnio je da se u svijetu sve više igra backgammon nego tavla, te je pojasnio razliku između tih igara. Dervišbegović je naglasio da je backgammon nadogradnja tavle, u koju je dodana treća kocka za duplanje, čime igra postaje dinamičnija i zanimljivija.

Tijekom subote i nedjelje, igralo se prvenstvo za državnog prvaka, a domaćini su dodatno organizirali turnir parova i Jack Pot. Prvenstvo je igrano po švicarskom sustavu, u sedam kola.

Najbolja dva igrača direktno su se plasirala u četvrtfinale, dok je ostalih dvanaest igrača razigravalo za daljnji plasman.

Foto: PR / U Mostar, održano Prvo državno pojedinačno prvenstvo u backgammonu 

Prvak za 2024. godinu postao je Omer Dervišbegović iz Tavla kluba Jablanica, koji je u finalu pobijedio Tarika Čelika iz Tavla kluba Bijelopoljac Mostar. U borbi za treće mjesto, Omer Šator iz Tavla kluba Velež pobijedio je Damira Batlaka iz Tavla kluba Stari Grad Mostar.

Svi nagrađeni igrači dobili su pehare, plakete i novčane nagrade.

Zoran Kožul osvojio je Jack Pot, dok su prvo mjesto u parovima osvojili Dario Damnjanović i Emir Begić.

Na kraju, Omer Šator, u ime saveza i Tavla kluba/Backgammon kluba Velež, zahvalio je svim sudionicima na sudjelovanju, kao i Hotelu HA na gostoprimstvu.

Foto: PR / U Mostar, održano Prvo državno pojedinačno prvenstvo u backgammonu 

Također, najavio je 4. međunarodni turnir Backgammon Open Donji Vakuf 2024. u organizaciji Tavla kluba Vatrogasac, koji će se održati od 6. do 8. rujna 2024. u hotelu Vrbas, te državno ekipno prvenstvo u tavli u organizaciji Tavla kluba/Backgammon kluba Zrinjski Mostar, koje će se održati u Mostaru u listopadu.

Kopirati
Drag cursor here to close