Predstavljen novi trener Veleža

Buz: Teren je jedino mjerilo

"Gledao sam utakmice koje smo do sada odigrali. Vremena nemamo, ja mogu pričati ovako ili onako, ali teren će biti jedini mjerilo. Imam veliku želju da napravim rezultat s ovom ekipu, ali idemo korak po korak", rekao je Buz.
Sport / Nogomet | 12. 09. 2024. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velež je zvanično predstavio novog trenera. Drugog u ovoj sezoni. Nakon Damira Čanadija, sada je tu Irfan Buz, turski stručnjak kao veliko iznenađenje za mnoge. Radi se o čovjeku koji je svoju karijeru počeo kao asistent nedavno preminulog Christopha Dauma u Bursi.

Uskoro je postao prvi trener ovog kluba, ali se na klupi Burse nije dugo zadržao. Nakon Burse slijede Genclerbirligi pa Malatyaspor kojeg je iz druge lige uveo u najviši rang takmičenja u Turskoj s najmanjim budžetom u ligi. U sezoni 2016/17. proglašen je za najboljeg trenera turske lige. Nakon odlaska iz Malatyaspora, Buz je promijenio veliki broj klubova.

Tek vrijedi izdvojiti podatak da se najduže zadržao u ekipi Osmanlispora, jednu sezonu ili 34 utakmice. Redom nakon toga su slijedili: Samsunspor (11 utakmica), Bursa (6), Kasimpasa (2), Malatyaspor (20), Giresunspor (4) te Sanliurfaspor kojeg je vodio prošlu polusezonu. Dolaskom trenera Buza doći će do "renoviranja" stručnog stožera, s obzirom na to da s Buzom dolaze i njegovi pomoćnici, odnosno dva pomoćna trenera, kondicijski trener kao i stručnjak za video analizu.

"Ja sam kao mali s nekih deset godina u Njemačkoj gledao Veležove utakmice u Europi. Jako sam ponosan što sam preuzeo ovaj klub. Razgovarali smo nekih desetak dana, pronašao sam zajednički jezik, tu zajedničku crtu s gospodinom Rahimićem, taj njemački mentalitet, obojica tražimo maksimalnu disciplinu. Imam veliku želju da napravim rezultat s ovom ekipu, ali idemo korak po korak. Trebamo da radimo i da vidimo što ćemo da napravimo. Ja mislim da imamo dobru ekipu. Gledao sam utakmice koje smo do sada odigrali. Vremena nemamo, ja mogu pričati ovako ili onako, ali teren će biti jedini mjerilo. Pričali smo sa stručnim stožerom i igračima. Danas ćemo obaviti nove razgovore, ali trebam sigurno malo vremena da vidim i bolje upoznam ekipu", rekao je između ostalog novi trener Veleža.

Na pitanje prisutnih što možemo očekivati od ekipe pod vodstvom Buza, novi trener je rekao:

"Tri stvari su važne. Fizička, taktička i mentalna spremnost. Ja volim igrati napadački nogomet, volim igrati na posjed, dominirati, ali za takav nogomet morate biti fizički pripremljeni. Jer onda ostavljate dosta prostora protivniku, zadnja linija mora pratiti kretanja igrača ispred, što nije lako. Trebamo vidjeti koliko može ova ekipa, može li igrati takav nogomet", dodao je Buz koji neće voditi ekipu u Tuzli, ali prema najavama već u sljedećem kolu bi trebao biti na klupi Veleža. Novi trener je odradio i prvi trening, krenuo je s analizom Slobode, narednog protivnika.

"Vidjeli kako Sloboda igra, oni igraju na duge lopte. Moramo biti kompaktni, fokusirani, posebno u obrani jer ova ekipa je već primilan sedam golova. Tu moramo biti puno bolji, maksimalno disciplinirani", dodao je Buz.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close