"Gnjev je velik"

Cucurella i novi model 'božje ruke' - jesu li Nijemci oštećeni?

Zašto je Taylor odlučio nastaviti igrati? Je li video sudac provjerio situaciju? Kako je sudac komunicirao sa svojim pomoćnicima? Pitanja koja su ostala neodgovorena ove dramatične večeri.
Sport / Nogomet | 06. 07. 2024. u 00:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Sportschau / Marc Cucurella, ilustracija

Sreća, euforija, veselje u Španjolskoj. Tuga i očaj u Njemačkoj. Španjolska nogometna reprezentacija prvi je polufinalist ovogodišnjeg EURA nakon što je u petak u četvrtfinalu u Stuttgartu svladala domaćina Njemačku sa 2-1 (0-0, 1-1) nakon produžetka.

Španjolska je povela golom Danija Olma u 51. minuti, na 1-1 poravnao je Florian Wirtz u 89., da bi Španjolsku u polufinale odveo Mikel Merino pogotkom u 119. minuti.

Veliki ulog u mnogome je sputao igrače obje reprezentacije na početku dvoboja, a uz razumljivi grč dodatnu je nervozu unio i iskusni njemački veznjak Toni Kroos s dva prilično nesmotrena prekršaja u prvih pet minuta. Zanimljivo, dugogodišnji veznjak madridskog Reala oba je prekršaja napravio na mladim igračima Barcelone, Pedriju i Yamalu.

Sudac Taylor oprostio je oba ta starta Kroosu te ga nije kaznio žutim kartonom iako je Pedri čak morao biti i zamijenjen zbog ozljede koljena pa je na teren stupio Olmo. Bivši igrač zagrebačkog Dinama bio je junak utakmice. 

Njemački Bild piše o sudačkim previdima i situaciji iz 106. minute, za koju Nijemci tvrde da je španjolski igrač loptu dirao rukom. Ipak, jedanaesterac Nijemcima nije suđen.

"U Njemačkoj je opći gnjev zbog nedosuđenog penala i ostalih odluka suca Taylora. Nije nikome jasno zašto sudac to nije sudio", piše Bild.

"Scena u 106. minuti: Müller centrira na Füllkruga, ovaj dodaje Musiali. Bayernov napadač puca s 20 metara - ravno u ispruženu ruku Marca Cucurelle, koji zaustavlja udarac. Musiala je odmah prosvjedovao, nacionalni izbornik Julian Nagelsmann je izvan sebe sa strane nekoliko puta vrištao - "ruka!", stoji u liveu Bilda.

Anthony Taylor pustio je da se igra nastavi u više situacija. Englez se nije ni osvnuo na situacije o kojima će se još dugo pričati.

Thomas Hitzlsperger, stručni komentator ARD-a, bivši član Elfa, izjavio je: "Meni to nije imalo smisla, njegovo suđenje mi nije imalo smisla. Rekao bih da se u devet od deset slučajeva dosuđuje penal u takvoj situaciji, hladno... Zašto ga njemačka momčad nije dobila, za mene je misterij." 

Video: Handelfmeter-Irsinn! Nagelsmann fordert KI Schiedsrichter! 

Bild postavlja pitanja: Zašto je Taylor odlučio da se nastavi igrati? Je li VAR sudac provjerio situaciju? Kako je sudac komunicirao sa svojim pomoćnicima? Pitanja koja su ostala neodgovorena ove dramatične večeri.

Odgovori nisu dobiveni. Umjesto toga, Taylor i njegov tim odjurili su crnim Mercedesovim kombijem. Sudac je otišao u 21:47 - samo 80 minuta nakon posljednjeg zvižduka.

Njemački izbornik Julian Nagelsmann rekao je za ARD nakon poraza i ispadanja s Eura: "Ako lopta bez dvojbe ide prema golu, a Španjolac je zaustavlja rukom, iako to ne radi namjerno, to nije važno. Jedanaesterac koji smo dobili protiv Danske bio je znatno manje penal. Ne mogu razumjeti zašto se onda ovo ne provjerava".

Nogometni analitičari uglavnom tumače da je Füllkrug, koji je Musiali asistirao glavom, vjerojatno bio u zaleđu pa se nije provjervala ruka Cucurelle, koja je bila evidentna. 

Ima i onih koji smatraju da ruka Cucurelle nije bila u neprirodnom položaju, bila je paralelno s tijelom, a ne podignuta. No, čini se da je Nagelsmann u pravu - ako igrač u šesnaestercu rukom spriječi put lopte prema golu, onda nema dileme je li igrao rukom ili nije.

Kopirati
Drag cursor here to close