Nogomet za milijune navijača, ne za milijarde eura

Jasna poruka navijača

Pozivamo odgovorne da razviju održiva rješenja za europski nogomet, kako bi se osigurala pravedna i uzbudljiva natjecanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini," stoji u saopćenje navijačkih skupina.
Sport / Nogomet | 02. 10. 2024. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi format Lige prvaka tema je o kojoj se puno priča, a dok su jedni zadovoljni onim što ova verzija elitnog europskog nogometnog natjecanja nudi, drugi nisu zadovoljni promjenom. Dio njih, poput navijača Borussije iz Dortmunda, smatraju kako sve nema nikakve veze sa sportom nego s profitom, pišu Sportske novosti.

Na sinoćnoj utakmici između Borussije i Celtica navijači na južnoj tribini, popularnom ‘Žutom zidu‘, su izvjesili veliki transparent na kojem je pisalo ‘UEFA MAFIA‘ dok je ispod njega istaknut manji s porukom: "Vi ne brinete o sportu, samo o novcu",

No, možda i najvažniji je treći, najmanji transparent na kojem je pisala web adresa ‘www.nein-zur-cl-reform.de‘. Na njoj se može naći zajednički proglas 20ak navijačkih skupina iz Njemačke, Danske, Švicarske, Švedske i Austrije. Usmjeren je na reformu Lige prvaka, odnosno povećanju broja klubova i utakmica.

"Sezone 2024./25. na snagu stupa sveobuhvatna reforma UEFA natjecanja, koja donosi značajno povećanje broja utakmica. Osim veće opterećenosti igrača i navijača, ovo će posebno rezultirati povećanjem prihoda, što će učvrstiti dosadašnje strukture europskog klupskog nogometa i dodatno pojačati neravnotežu unutar nacionalnih liga. Pozivamo odgovorne da razviju održiva rješenja za europski nogomet, kako bi se osigurala pravedna i uzbudljiva natjecanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini," stoji u saopćenje navijačkih skupina koji nosi naslov "Nogomet za milijune navijača, ne za milijarde eura".

U tom saopćenju pisalo se o raspodjeli novca između "velikih i malih".

"Značajno povećan prihod koji bi se trebao generirati reformama također ima potencijal uništiti nacionalna natjecanja i utrti put nadolazećoj Europskoj superligi. Na primjer, ako FC Bayern iz Njemačke osvoji Ligu prvaka, on već generira novac od TV i bonusa u ukupnom iznosu od oko 200 milijuna eura (od čega oko 110 milijuna eura dolazi iz europskih natjecanja), dok VfL Bochum, koji spada u skupinu "malih" je na dnu distribucijskog ključa i može dobiti 30 milijuna.

S druge strane, treba se bojati da će prihodi nacionalnih saveza u budućnosti opasti. Resursi televizijskih kuća i sponzora su ograničeni i ako se sve veći udjeli raspoloživog novca troše za UEFA-ina natjecanja, nacionalna će natjecanja neizbježno biti potkopana. Ova slika se potvrdila u kontekstu dodjele TV prava u Italiji i Francuskoj, a ovakav trend se može očekivati u zemljama njemačkog govornog područja. Posljednjih godina prihodi od europskih natjecanja uzrokovali su masovnu devalvaciju nacionalnih natjecanja," stoji između ostalog u saopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close