EURO 2024

Koeman o potencijalnom finalu: Volio bih da to bude Španjolska

Osvajači naslova prvaka Starog kontinenta iz 1988. godine, posljednji su put u četiri najbolje europske ekipe ušli davne 2004. godine, na Euru u Portugalu, gdje su ispali od domaćina s 2:1.
Sport / Nogomet | 07. 07. 2024. u 18:16 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska je u polufinalu ovogodišnjeg Eura. Malo bi to tko očekivao nakon grupne faze. Daleko od toga da su Koemanovi igrači igrali loše, ali nakon posljednje utakmice u grupi gdje su pretrpjeli poraz od Rangnickove Austrije i u eliminacijsku fazu ušli kao najbolja trećeplasirana momčad, teško je bilo za očekivati ovaj uspjeh.

Ipak, i raspored im je išao u korist. Osmina finala ih je spojila s Rumunjima, koji su završili prvi u svojoj skupini ispred favoriziranih Belgije i Ukrajine, a i tursko izbacivanje Austrije u istoj fazi natjecanja im je uvelike olakšalo.

Jer, da su morali opet igrati protiv Austrije, tko zna bismo li ih sad gledali u polufinalu Eura.

Nije krenulo dobro za Oranje. Sjajna reakcija Akaydina na još bolji ubačaj Gülera u 35. minuti zabrinuli su sve simpatizere Nizozemske. No, "blitzkrieg" koji su priredili od 70. do 76. minute im je bio dovoljan kako bi si kupili kartu za Dortmund.

Zanimljivo, ovo je tek drugo polufinale Eura za Nizozemsku u posljednjih 20 godina. Osvajači naslova prvaka Starog kontinenta iz 1988. godine, posljednji su put u četiri najbolje europske ekipe ušli davne 2004. godine, na Euru u Portugalu, gdje su ispali od domaćina s 2:1. Naknadno je u finalu slavio taj poznati grčki "antinogomet“.

Izbornik Koeman zadovoljan je jučerašnjom predstavom svoje momčadi.

"Sjajno smo igrali. Počeli smo dobro, oni su se sjajno branili. Morali smo kružiti, a onda su oni uhvatili ritam i došli do pogotka."

Uvođenje robusnog napadača Wouta Weghorsta olakšalo je Nizozemcima.

"Morao sam mijenjati na poluvremenu i ubaciti Wouta [Weghorst] i koristim više igrača koji bi mu ubačajima servirali lopte."

U eventualnom finalu, ako izbace Engleze, nizozemski bi strateg volio odmjeriti snage protiv Španjolske, iz jednostavnog razloga.

"Ako moram birati, to bi bila Španjolska jer smo igrali s Francuzima u grupi. No, prvo se moramo pripremiti za Englesku i odigrati dobro polufinale."

Strijelac izjednačujućeg pogotka, Interov branič Stefan de Vrij pohvalio je otpor Turaka.

"Bila je stvarno teška bitka. Turci imaju veliki naboj koji ih nosi, ali i kvalitetu. Patili smo u određenim fazama utakmice, ali smo preživjeli i zaslužili pobjedu."

Kopirati
Drag cursor here to close