Odličan početak Europskog prvenstva

Nakon prvog kola Eura: Srušeni su neki rekordi ili postavljeni novi

Prvo kolo obilježili su i neki novi rekordi ovoga natjecanja. U prvome kolu pao je i najbrži gol na europskim prvenstvima. Albanija je zabila Italiji već u 23. sekundi i time je Nedim Bajrami postao strijelac najbržeg pogotka Europskih prvenstava.
Sport / Nogomet | 19. 06. 2024. u 00:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utakmicom Portugala i Češke završeno je prvo kolo Europskoga prvenstva u Njemačkoj. Zanimljivo je kako u 12 utakmica nijedna utakmica nije završila bez pogotka.

Može se reći da prvo kolo po atraktivnosti nije podbacilo jer postignuto je čak 34 gola, 2. 83 po utakmici. Unatoč velikome broju pogodaka nitko se nije upisao među strijelce više od jednog puta.

Čak triput su igrači zatresli vlastitu mrežu. Autogolove su postigli Rudiger, Hranáč i Wöber.

U ovome kolu bila su i dva penala. U izvođenju jedanaesterca uspješan je bio Kai Havertz dok je Bruni Petkoviću obranio Unai Simon. 

Utakmica s najviše pogodaka bila je utakmica otvaranja između Njemačke i Škotske gdje su domaćini pobijedili 5-1. Na toj utakmici pao je i jedini crveni karton u prvome kolu. Škot Ryan Porteous nakon oštroga starta protiv Gündogana dobio je direktni crveni karton što bi mogao biti i njegov posljednji nastup na Euru.

Osim uzbudljivih utakmica i neočekivanih rezultata, prvo kolo obilježili su i neki novi rekordi ovoga natjecanja. U prvome kolu pao je i najbrži gol na europskim prvenstvima. Albanija je zabila Italiji već u 23. sekundi i time je Nedim Bajrami postao strijelac najbržeg pogotka Europskih prvenstava.

Titulu najstarijeg igrača na Europskim prvenstvima odnio je Pepe. Portugalac je u utakmici protiv Češke zaigrao s 41 godinom i 113 dana. Tako je nadmašio legendarnog mađarskog golmana Gabora Kiralya koji je na svome zadnjem nastupu na Euru 2016. u Francuskoj imao 40 godina i 86 dana. 

Nije ovaj Euro samo dobio novoga 'penzića' već i najmlađeg strijelca na debiju. Arda Guler je sjajnim pogotkom protiv Gruzije skinuo rekord koji je držao Cristiano Ronaldo. Turčin je dao gol s 19 godina i 114 dana, dok je Portugalac na utakmici protiv Grčke 2004. bio dva tjedna stariji.

Najmlađi igrač koji je ikada zaigrao na Euru je Lamine Yamal koji je za Španjolsku zaigrao protiv Hrvatske s 16 godina i 338 dana.

Ronaldo je izgubio jedan rekord, ali je zato ostvario novi kao igrač koji je nastupao na najviše europskih prvenstava, njih čak šest, piše Net.hr. 

Kopirati
Drag cursor here to close