EURO 2024

Nizozemska legenda "oplela" po engleskim zvijezdama

"100 milijuna za Declana Ricea. Što to on radi na terenu? Jedino što zna je uzeti loptu i proslijediti je do Johna Stonesa. Beskoristan je! Ako stvarno vrijediš 100 milijuna, trebaš onda znati i poslati loptu prema naprijed," rekao je van der Vaart.
Sport / Nogomet | 15. 07. 2024. u 14:55 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska je jučer zasluženo osvojila nogometni Euro u Njemačkoj. Izabranici Luisa de la Fuentea kroz cijeli su turnir bili impresivni, a činjenica da su imali jedan od najtežih puteva do titule prvaka dovoljno govori o nadmoći La Roje ove godine.

Furija je do finala morala doći preko Hrvatske, Italije, Njemačke, Francuske i Engleske, a tu su se još nalazile i uvijek neugodna Albanija, kao i iznenađenje turnira, reprezentacija Gruzije.
Najbolja reprezentacija svijeta

Uzevši u obzir da su svladali prethodno nabrojanih pet velikana europskog i svjetskog nogometa, s pravom možemo reći da je Španjolska trenutno najbolja svjetska reprezentacija.

Sustav koji godinama funkcionira, a okomitost i direktnost koju je španjolski izbornik implementirao u ovu momčad čini ih jednim od najatraktivnijih reprezentacija za gledanje, za razliku od nekadašnje Furije koja je svoju igru bazirala na "gušenju" lopte, s mnogo posjeda i bez malo konkretnih prilika.

Engleski put do finala bio je dosta lakši nego jučerašnjem protivniku. Najskuplja reprezentacija svijeta svoj je put do finala izborila sa samo dvije pobjede u regularnih 90 minuta (Srbija u grupi te Nizozemska u polufinalu). Ostatak engleskih utakmica završavao je neriješeno i te su utakmice morali proći preko produžetaka (Slovačka) ili čak i jedanaesteraca (Švicarska), dok su s ostala dva remija (Slovenija i Danska) blijedom predstavom osiguravali bodove u skupini.

Englezi na udaru

Tri lava su se stoga našla na udaru kritika svjetskih i domaćih medija jer nisu izgledali dobro, osobito u grupnoj fazi, gdje su uhvatili tek "mršava" četiri boda. van der Vaart "opleo" po Riceu
Rafael van der Vaart, legendarni umirovljeni nizozemski veznjak tako je za domaći Nos.nl žestoko kritizirao Declana Ricea, engleskog veznjaka koji je prošle godine ostvario bogati transfer od skoro 120 milijuna eura iz West Hama u Arsenal.

Nekadašnji igrač Ajaxa, Hamburga, Tottenhama i Real Madrida smatra kako Rice ne opravdava svoju vrijednost

"100 milijuna za Declana Ricea. Što to on radi na terenu? Jedino što zna je uzeti loptu i proslijediti je do Johna Stonesa. Beskoristan je! Ako stvarno vrijediš 100 milijuna, trebaš onda znati i poslati loptu prema naprijed.“ – oštro je kazao van der Vaart, držeći se stava kako veznjak Arsenala igra „na sigurno“ i samo se dodaje sa svojim braničima.

Bellingham nije broj 10

Nekadašnji nizozemski veznjak osvrnuo se i na Judea Bellinghama, jednog od glavnih kandidata za Ballon d'Or ove godine, kazavši da mu broj 10 na dresu ne pristaje.

"Jude Bellingham nije netko tko umije vješto baratati loptom. Nema taj "dodir", on je tek snažan mladić koji je spreman na najvišoj razini igrati svih 90 minuta. Broj 10 na leđima je diskutabilan. Naravno, on može nositi taj broj, ali za mene on nije 10,"  kratko je zaključio van der Vaart.

Kopirati
Drag cursor here to close