Puno je stvari na stolu

Počelo je suđenje stoljeća, kako će proći Manchester City

Konzultantska kompanija Murray Rosen KC odabrala je tri osobe da oforme nezavisnu komisiju koja u toku današnjeg dana kreće sa saslušanjem optužbi.
Sport / Nogomet | 16. 09. 2024. u 18:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo je afera. Malih i velikih. Padali su velikani europskog nogometa, međutim "suđenje stoljeća" kako su ga već u Britaniji prozvali moglo bi poprilično uzdrmati nogomet na Otoku, kao nikada prije. 

Radi se o optužnici koja tereti Manchester Cityju po 115 točaka. Optužnice koja je stigla nakon poprilično duge, četverogodišnje istrage neovisne komisije. Ono što je možda puno važnije od kompletne optužnice, jeste činjenica da se ona odnosi na period u kojem je City je osvojio sedam titula prvaka Engleske, šest puta Liga Kup, tri FA Cupa, Ligu prvaka, Superkup, Svjetskog klupsko prvenstvo.

Klub je igrao Ligu prvaka svake sezone od 2011/12, što znači da se višestruko podigla vrijednost kluba. Inače, aktualna iznosi 1,26 milijarde eura.

Sve je počelo od trenutka kada je "provaljeno" kako je klub "podizao" vrijednosti sponzorskih ugovora, kao sredstvo kanaliziranja dodatnog novca u klub preko svojih ultra-bogatih vlasnika. Ta 'skrivena primanja' su poslana na račune bivšeg trenera Roberta Mancinija i agentu bivšeg igrača Yaye Tourea, a što je jedan od glavnih dokaza komisije.

Optužbe u ovom trenutku "pokrivaju" četiri oblasti: vođenje knjiga, izvještaje o svim detaljima kada su u pitanju nagrade igrača i trenera, kršenje nacionalnih i kontinentalnih financijskih fer-plej propisa; nesuradnja s vlastima Premijer lige u njenim internim istragama o propustima.

Između ostalog navedeno je kako vodstvo kluba u 54 navrata, od sezone 2009./2010. do 2017./2018., odnosno otkako je 2008. klub preuzeo konzorcij Abu Dhabi United Group (ADUG), u vlasništvu Sheikha Mansoura, nije prikazala financijske informacije.

Zatim, 14 puta nisu dan na uvid financijski detalji ugovora igračima i trenerima za isto razdoblje.

Pet puta, od 2013. do 2018., City nije uskladio budžet kako to nalaže Uefin Financijski Fair Play. Sedam puta je mančesterski klub prekršio premierligaška pravila vezana za profit i održivost.

Konačno, 35 puta je odbijena suradnja s istragom Premier lige, od prosinca 2018. do veljače 2023. godine.

Reklo bi se kako je puno stvari na stolu i pitanje je kako će se i hoće li se uopće izvući Manchester City. Konzultantska kompanija Murray Rosen KC odabrala je tri osobe da oforme nezavisnu komisiju koja u toku današnjeg dana kreće sa saslušanjem optužbi. Jedan od članova je financijski stručnjak, čija će riječ biti od velikog značaja. Saslušanja će se održavat iza zatvorenih vrata, a neki od iskaza će se odvijati i video-pozivima.

Ako se optužnica potvrdi, komisija ima široku lepezu sankcija pod koje može staviti City. Ona uključuje financijske kazne, oduzimanje bodova, suspenziju ili čak izbacivanje u niže lige. Povrh toga, kazne se mogu i kombinirati, pa čak postoji opcija i da se Cityju oduzmu osvojeni naslovi.

Kopirati
Drag cursor here to close