EURO 2024

Spalletti u problemima s obranom: Igrat ćemo nešto što izgleda kao četvorica nazad

"Bastoni bi trebao biti spreman. Trenirao je na zadnjoj provjeri i olakšao nam. Dimarco neće igrati, a Calafiorija će zamijeniti Mancini jer ima pravo iskustvo za ovakve utakmice," tvrdi Spalletti.
Sport / Nogomet | 29. 06. 2024. u 00:58 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Susretom Italije i Švicarske otpočet će drugi krug natjecanja Europskog nogometnog prvenstva. Azzuri su se majstorijom Zaccagnija u sudačkoj nadoknadi protiv Hrvatske u osminu finala plasirali kao drugi u skupini i tako se smjestili u lakši dio ždrijeba, gdje se do finala ne mogu sukobiti s velikanima poput Španjolske, Portugala, Francuske, Njemačke i Belgije.

No, eventualnim izbacivanjem Švicarske i pobjeda Engleske nad Slovačkom može spojiti dva aktualna finalista Eura. Aktualnim prvacima Talijanima taj bi susret moglo biti finale prije finala jer izbacivanjem Engleza se otvara lakši put prema obrani naslova europskog prvaka.

Problemi u obrani

Izbornik Luciano Spalletti će imati problema s postavljanjem obrane u večerašnjem susretu, s obzirom na to da će utakmicu propustiti Dimarco zbog ozljede te Calafiori zbog suspenzije.

Također, Bastoni prije putovanja u Berlin nije trenirao s momčadi, ali ipak će prema riječima izbornika biti spreman za ogled sa Švicarcima.

"Bastoni bi trebao biti spreman. Trenirao je na zadnjoj provjeri i olakšao nam. Dimarco neće igrati, a Calafiorija će zamijeniti Mancini jer ima pravo iskustvo za ovakve utakmice."

Na pitanje hoće li igrati s četiri igrača u obrani, Spalletti je kratko kazao:

"Igrat ćemo nešto slično, nešto što izgleda kao četvorica nazad."

Dvojba oko glavnog napadača

Talijanski strateg nema još punu sliku o sastavu, dvojba je između Reteguija i Scamacce u vrhu napada.

„U svojoj karijeri nisam trenirao mnogo igrača s takvim udarcem [Scamacca]. Nekoliko puta sam se šalio kako je lijen, ali on u stvarnosti puno trči. Ipak, mora bolje igrati kada nemamo loptu. Ne znam tko će početi između njega i Reteguija, ali obojica će biti uključeni."

Sjećanje na zlatnu 2006.

Italija će večeras istrčati na Olympiastadionu u Berlinu, a za taj stadion ih vežu lijepe uspomene. Naime, Azzuri su 2006. podigli trofej svjetskog prvaka nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca protiv Francuske, a susret je obilježio fizički obračun Zinedinea Zidanea i Marca Materazzija, kada je francuska legenda zaradila isključenje zbog udarca glavom u prsa talijanskog braniča.

Spalletti se kratko osvrnuo na legendarno finale i dodao kako su igrači imali priliku čuti priču o tome iz prve ruke, od legendarnog Gigija Buffona.

"Osim što se svi sjećaju tih trenutaka, na raspolaganju u stožeru imamo Buffona koji je svima pričao o tome. Ponovno smo proživjeli iste emocije koje smo uživali gledati od kuće 2006. godine."

Donnarumma: Velika je čast biti kapetan

Talijanski vratar Gianluigi Donnarumma u razgovoru s novinarima izrazio je iznimnu čast nošenja kapetanske trake u momčadi.

"Nositi traku velika je čast, ali i velika odgovornost. Odmalena sam sanjao o ovim utakmicama."

Također je kazao kako su svi motivirani i željno iščekuju istrčati na travnjak.

"Momci su potpuno "nabrijani" – ne trebaju čuti ništa od mene kako bi se motivirali. Ovo su utakmice koje sanjate dok ste klinac. Nemojte misliti da vam treba dodatna motivacija za ovakve utakmice.“

Naglasio je i kvalitetu večerašnjeg suparnika

"Švicarska je fizički jako spremna ekipa koja igra okomit i izravan nogomet. Jako su agresivni i moramo činiti što manje grešaka, jer nas mogu kazniti brzim protunapadima ako iznenada osvoje loptu."

Kopirati
Drag cursor here to close