"Članovi su jako agresivni"

Španjolski As uvrstio Dinamove BBB-e među najopasnije u Europi

Na popisu se nalaze navijači varšavske Legije, Crvene zvezde, Fenerbahčea, Lazija, moskovskog Spartaka, Olympiacosa, Zenita, Marseillea i Eintracht Frankfurta.
Sport / Nogomet | 01. 10. 2024. u 19:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: GNK Dinamo / Navijači Dinama

"Estos son los grupos ultra más peligrosos de Europa" je naslov koji danas donosi španjolski AS.

U tekstu je napravljena analiza najopasnijih navijačkih skupina u Europi. U TOP 10 društvu se nalaze se navijači Dinama iz Zagreba, Legije, Crvene Zvezda, Fenerbahçea, Lazija, moskovskog Spartaka, Olympiacosa, Zenita, Marseillea i Eintracht Frankfurta.

O navijačima Dinama, AS piše između ostalog:

"Bad Blue Boysi su najvažnija grupa ultrasa u Hrvatskoj. Osnovani su kasnih osamdesetih. Bili su važni u promicanju hrvatskog nacionalizma tijekom rata. Oni su savršeno organizirana grupa slična ruskim navijačkim skupinama. Članovi su jako agresivni".

Na prvom mjestu su "Teddy Boys 95", navijači Legije. Kako piše AS oni se ističu po svojoj antisemitskoj i antikomunističkoj ideologiji. Među njima ima puno bivših vojnika, ali navijača koji su se bavili borilačkim sportovima. Zato se za ovu skupinu kaže kako funkcioniraju kao vojna skupina.

Odmah nakon Teddy Boysa idu Delije. Kako pišu Španjolci, Delije su puno ranije izašli iz sportskih okvira, s obzirom na to da članovi ove skupine, jedan dobar broj sudjelovali u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije. Naravno da Španjolci nisu mogli preskočit Maksimir, ali su spomenuli i neke kasnije nerede u kojima su sudjelovali navijači Zvezde. Prije svega po Europi, prateći nogometni i košarkaški klub.

Nakon Delija slijede, Ultrasi Fenerbahçea, Lazija, pa navijača Spartaka iz Moskve, skupina Fatria. Za Španjolce ove je jedan od najopasnijih navijačkih skupina u Europi. Izuzetno brojna, ekstremno desna skupina. Izdvajaju se njihovi okršaji s navijačima i policijom u Bilbau, 2018. godine, pa sukobi s navijačima Maribora.

Tu je neizostavna skupina Gate 7, Olympiakosa. Jedna od skupina koja je posljednjih godina često pod sankcijama UEFA-e. AS je izdvojio sraman napada navijača Olympiakosa na jednu djevojku koja je navijačica Panathinaikos. Između ostalih očekivano, svoje mjesto su zauzele skupine "Landskrona", Zenita, neizostavni "Comando 84", Marseillea, odnosno Ultrasi Eintrachta.

Kopirati
Drag cursor here to close