Kontroverzni jedanaesterac

Sudački ekspert iskritizirao Zwayera: Udarac za sve poštene i dobre suce

Mnogi se slažu da je presudnu ulogu u pobjedi Engleza nad Nizozemskom odigrao glavni sudac Zwayer, koji je nakon intervencije VAR-a dosudio kontroverzni jedanaesterac na Harryju Kaneu.
Sport / Nogomet | 11. 07. 2024. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: England football team / Kontroverzni jedanaesterac na Harryju Kaneu obilježio je polufinale

Množe se kritike na račun njemačkog suca Felixa Zwayera, koji je dosudio krajnje suspektni jedanaesterac za Englesku protiv Nizozemske u finalu Europskog prvenstva.

Sport1 prenosi da ga je oštro iskritizirao i sunarodnjak Manuel Gräfe, bivši njemački sudac, a sada sudački ekspert ZDF-a.

Sudac u glavnoj ulozi 

Gräfe je dao više nego jasnu ocjenu Zwayerova suđenja u polufinalu. Sudački ekspert vidi svoje mišljenje potvrđenim jer je i prije izrazio sumnju u odabir sudačke postave koja je sudila polufinale Eura u Dortmundu, prenosi Gol.hr

Bivši njemački sudac, koji je gledao sumnjivu pobjedu Engleske u svom "grčkom restoranu od povjerenja", napisao je na društvenim mrežama:

"UEFA je dobila ono što se nije moralo dogoditi, ali se moralo dogoditi s punom sviješću: polemike oko suđenja!".

Mnogi se slažu da je presudnu ulogu u pobjedi Engleza nad Nizozemskom odigrao glavni sudac Zwayer, koji je nakon intervencije VAR-a dosudio kontroverzni jedanaesterac na Harryju Kaneu.

Čak su i poznati engleski nogometni komentatori taj penal označili sramotnim. Pa, i sam Kane rekao je da se začudio kada je sudac pokazao na bijelu točku, no naravno da nije protestirao, već je uzeo loptu i realizirao najstrožu kaznu. Engleska je na taj način izjednačila na 1:1.

Udarac 

Jedanaesterac je suspektan iz više razloga. Prvi je razlog taj što se kontakt dogodio nakon što je Kane izvršio udarac, sporan je intenzitet i tajming, a drugi razlog je još eklatantniji.

Naime, u istoj akciji, sekundu-dvije prije Kaneova udarca, engleski je igrač jasno igrao rukom, a VAR je previdio taj detalj. Riječi je o Bukayu Saki.

Osim toga, samo dvije minute prije pobjedničkog pogotka Engleza u sudačkoj nadoknadi, Zwayer je dosudio gol-aut za momčad Garetha Southgatea, no vjerojatno je to trebao biti korner za Nizozemsku.

Gräfe i ovaj put udara svom silinom:

"To je udarac za sve poštene i dobre suce. Nepotreban kao guša ... C'est la vie".

Gräfe je vrlo oštar što se tiče i komentara DFB sudaca s Europskog prvenstva. Ironično je primijetio da ga je to podsjetilo na nekadašnji Sport-Aktuell na DDR1: "Naši su uvijek najbolji i nedodirljivi".

Kopirati
Drag cursor here to close