Najbolji strijelac SP 1990

VIDEO I Toto i bajka za jedno ljeto

Toto je iz utakmice u utakmicu ostavljao iza sve velike zvijezde turnira. Protiv Austrije je za samo tri minuta provedena na terenu zabio gol.
Sport / Nogomet | 18. 09. 2024. u 12:12 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U to vrijeme Seria A je bila najbolja liga na svijetu. Gomila sjajnih stranaca, iako su mogla igrati samo trojica, jednako tako vrhunski domaći igrači. Dovoljno je pogledati početnu postavu Italije u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva 1990. godine. Zenga, Baresi, Ancelotti, Bergomi, Donadoni, Vialli, Baggio na klupi.

I onda mučenje protiv Austrije. Tvrdo, teško. I ono šansi što Italija stvori, Vialli promaši ili Lindenberger obrani. Jednu izmjenu je Vicini napravio na poluvremenu. De Agostini za Ancelottija. Ništa specijalno nije dobio. Druga je došla u 75. minuti. Ne, nije ušao Baggio, već Salvatore Schillaci. Tko je Schillaci, pitali su se mnogi? Ovi mlađi nisu bili sigurni je li njegova sličica u albumu. Iako je u sezoni 1989/90 za Juve postigao 15 golova.

Ali tko je pričao o Schillaciju, "Mali buda", Roberto Baggio je držao Italiju na nogama, nakon prelaska iz Fiorentine u Juventus za tada rekordnih 19 milijuna dolara.

Međutim, Toto je iz utakmice u utakmicu ostavljao iza sebe sve velike zvijezde turnira. Protiv Austrije je za samo tri minuta provedena na terenu postigao gol. Do kraja turnira, Schillaci je zabio na svakoj utakmici, osim na onoj protiv Amerikanaca. Italija je bila treća, Salvatore Schillaci najbolji strijelac SP-a sa šest golova.

Video: Šest golova na SP 1990 

Bio je najbolji strijelac, ali i najbolji igrač. Ono što je napravio tog ljeta u Italiji, više nikada ni približno nije ponovio. Njegova bajka je trajala kratko. Salvatore Totò Schillaci je igrao za Messinu, kasnije je prešao u Juventus, Inter, četiri sezone je proveo u Japanu, gdje je i završio karijeru. Na klupskoj sceni nije ostavio neki posebni trag, iako je recimo s Juventusom uzeo Kup Italije i Kup UEFA, koji je osvajao i u dresu Intera.

Video: Schillaci u dresu Juventusa 

Schillaci se protekle dvije godine borio s rakom debelog crijeva, a prije samo četiri dana primljen je u bolnicu zbog teških zdravstvenih problema.

Kopirati
Drag cursor here to close