Sjeća li ga se itko službeno?

Vladimir Beara - Jedini vratar koji nikad nije postavljao živi zid

Beara je bio vrsni vratar, a uz to i markantne pojave, sa spektakularnim intervencijama i stilom igre. Bio je elegantan u svakom pogledu, sa skokovima koji su osvajali ljepotom, izrazito elastičnim i munjevitim refleksima.
Sport / Nogomet | 27. 08. 2023. u 12:01 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: NK Hajduk / Vladimir Beara (Zelovo kod Muća, 26. kolovoza 1928. - Split, 11. kolovoza 2014.)

Navršilo se 95 godina od rođenja nogometnog golmana kojeg su mnogi smatrali najboljim na svijetu u vrijeme dok je suvereno branio svoja vrata.

Slavni Lav Jašin, nekoć vratar reprezentacije SSSR-a, primajući 1963., godine nagradu za najboljeg vratara Europe, rekao je: "Postoji ipak jedan bolji, a to je Vladimir Beara"!

Najbolji je vratar u povijesti Hajduka, Hrvatske i bivše Jugoslavije, a doista je imao blistavu karijeru.

Vladimir Beara rođen je u pravoslavnom selu Zelovu kod Sinja, 26. kolovoza 1928. godine. Sa 15 godina je otišao u Partizane i tamo je upoznao Boricu, mladu partizanku koja mu je kasnije postala i supruga i s kojom je imao sina Predraga.

Zvali su ga Veliki Vladimir, Balerina s čeličnim šakama i Čovjek od gume.

Kada je suparnička momčad izvodila slobodne udarce, nije dopuštao postavljanje živog zida. Budući da tada još nije bilo televizijskih prijenosa, njegove su akrobacije prerasle u mit o kojem i danas pišu i govore poznavatelji nogometa.

U Hajduk je došao 1946. godine, kad mu je nakon gledanja treninga prve momčadi Hajduka prišao Jozo Matošić i rekao: "Mali, ajde stani na branku."

Stao je na vrata, mnogi su mu pucali, a on se "bacao na sve strane". Trener Lemešić ga je odmah pozvao da sutradan dođe na trening juniorske momčadi.

Video: Vladimir Beara | Career Highlights | Shot Stopping, Penalties & Aerial Game

Za seniorsku momčad Hajduka Beara je počeo braniti 1947. godine, a već 1950. godine doživljava prvu veliku radost. Hajduk osvaja prvu poslijeratnu titulu prvaka Jugoslavije.

Sa svojim bijelima još će osvajati titule prvaka države u nogometu 1952. godine i u prvenstvenoj sezoni 1954./55., koja mu je bila zadnja na golu Bilih. Za Hajduk je odigrao 308 utakmica.

Veliki Vladimir, kako su mu tepali, sudjelovao u još jednom osvajanju Hajdukove titule prvaka države. U prvenstvenoj sezoni 1970./71. bio je prvi suradnik treneru Slavku Luštici kada je Hajduk nakon 16 godina čekanja ponovno postao državni prvak.

Kad je 1955. godine prešao u Crvenu zvezdu, to je bio skandal stoljeća o kojemu se godinama govorilo. U Zvezdu odlazi zbog provokacija Marka Markovine, tadašnjeg predsjednika Hajduka, koji je izjavio da nije ničime zaslužan za uspjehe Hajduka.

Nudio se i Dinamu, ali nisu ga htjeli, a Zvezda jest. Neki su to povezivali s time što je pravoslavac, ali Beara se na svakom popisu stanovništva deklarirao kao Hrvat, čak i u doba Jugoslavije, zbog čega se zamjerio strukturama.

Vladimir Beara s Crvenom zvezdom osvojio je četiri titule prvaka države i sudjelovao u osvajanju dva nacionalna kupa Jugoslavije. U dresu Zvezde u sezoni 1959./60. dobio je Žutu majicu Narodnog sporta kao najbolji nogometaš u sezoni. Bilo je to prvi put da je vratar proglašen najboljim nogometašem.

Karijeru je okončao u njemačkim klubovima Alemaniji i Viktoriji.

U doba dok je aktivno igrao, bio je najbolji europski i svjetski vratar. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 60 utakmica među kojima su Svjetska prvenstva u Brazilu 1950., u Švicarskoj 1954. i Švedskoj 1958.

Dobitnik je srebrne medalje na Olimpijadi 1952. godine u Helsinkiju: u finalu je obranio jedanaesterac Ferencu Puskásu!

Godine 1953. igrao je za FIFA-inu reprezentaciju u susretu Europa - Engleska. Konačni rezultat utakmice koja se igrala na Wembleyu bio je 4:4, a Beara je branio jedno poluvrijeme i primio jedan gol, a ostala tri primio je austrijski golman Zeman.

Po završetku nogometne karijere, nakon doškolovanja stječe diplomu trenera u školi čuvenog njemačkog stručnjaka Seppa Herbergera. U sezoni 1964./65. preuzima treniranje njemačkog Freiburga.

Nakon toga trenira Sitardiu iz Nizozemske, gdje ostaje dvije godine. Godine 1967. godine vraća se u domovinu i godinu dana trenira Rijeku, a zatim ponovno odlazi u Njemačku gdje postaje trener Fortune iz Kölna, također godinu dana.

U sezoni 1970./71. daje obol Hajdukovoj tituli. Potom trenira Osijek, gdje se zadržava šest mjeseci. Nakon Osijeka postaje trener, također na šest mjeseci, Troglava iz Livna, a zatim izbornik i trener državne reprezentacije Kameruna s kojom osvaja kup Afrike te dobiva odlikovanje za postignute iznimne rezultate s reprezentacijom ove afričke zemlje.

Video: Vladimir Beara-prvi vratar Europe.....1928-2014

Nakon povratka iz Kameruna, godinu dana trener je Dinare iz Knina, potom se vraća u Crvenu zvezdu, kao trener vratara. Potom kao trener priskače i u pomoć NK Splitu, da bi trenersku karijeru završio u Bregalnici iz Štipa.

Za državnu reprezentaciju Jugoslavije Beara od 1950. do 1959. godine ima 60 nastupa i to 35 nastupa kao nogometaš Hajduka, a 25 kao nogometaš Crvene zvezde.

Debitirao je 8. listopada 1950. godine, u prijateljskoj utakmici protiv Austrije u Beču (2:7), na legendarnom Prateru pred 70.000 gledatelja, kada je u 73. minuti zamijenio na golu do tada nezamjenjivog Srđana Mrkušića.

Od tada postaje nezamjenjiv, a od reprezentativnog dresa oprostio se 11. listopada 1959. godine u Beogradu na prijateljskoj utakmici protiv Mađarske.

Najveće priznanje na nogometnom terenu dobiva 21. listopada 1953. godine. Zajedno s Vukasom, Zebecom i Zlatkom Čajkovskim nastupa za reprezentaciju Europe protiv izabrane vrste Engleske. Bile su to njegove zlatne godine.

Beara je bio vrsni vratar, a uz to i markantne pojave, sa spektakularnim intervencijama i stilom igre. Bio je elegantan u svakom pogledu, sa skokovima koji su osvajali ljepotom, izrazito elastičnim i munjevitim refleksima.

Od 2007. godine počasni je stanovnik Kuće slave splitskog sporta, a 2008. tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić odlikovao ga je odličjem Reda Danice Hrvatske s likom Franje Bučara.

U 2010. godini dobio je Nagradu za životna djelo Grada Splita, a 2015. u izboru UEFA-e, proglašen je najpopularnijim hrvatskim vratarom u povijesti, stoji u biografiji Vladimira Beare autora Jurice Gizdića.

Jednom mu je slavni Ricardo Zamora, nekoć vratar reprezentacije Španjolske kojeg u sportskim krugovima smatraju jednim od najboljih vratara svijeta svih vremena rekao: "Vi ste, Beara, najbolji vratar na svijetu!"

Vladimir Beara preminuo je 11. kolovoza 2014., godine u Splitu i pokopan je na groblju Lovrinac.

Video: VLADIMIR BEARA - NAJBOLJI GOLMAN SVOGA VREMENA

Kazivanje svjedoka: Molitvom ga probudili iz 15-dnevne kome

Iako je za života bio aktivni vjernik pravoslavne vjeroispovijesti i redovito obilazio manastire, legendarni splitski golman Vladimir Beara pokopan je prije godinu dana na katoličkom groblju Lovrinac, uz tri katolička svećenika.

Svećenici Eparhije dalmatinske tvrdili su da je to napravljeno protiv volje legendarnog sportaša...

Beara je želio počivati na pravoslavnom groblju u rodnom Zelovu kod Sinja, gdje su pokopani svi njegovi preci. No, posljednju mu želju nisu ispunili. Pokopan je kao katolik, a sprovod su obavila tri fratra.

Grobnica koju je Vladimir sagradio deset godina prije smrti ostala je prazna.

"Vladimir je sagradio ovaj spomenik i grobnicu prije deset godina. Htio je da bude pokopan pored svojih predaka. Uz oca Jakova i majku Mariju. Da nije to htio, ne bi grobnicu napravio. Ali, prošle godine, kada je preminuo i kada se odlučivalo o mjestu njegova ukopa, nitko nam se nije javio. I njegova želja je brutalno pogažena. Ali na čast i sramotu onima koji je nisu ispunili", kazali su dalmatinski pravoslavni svećenici za Kurir Sport.

Beara je bio posebno vezan za samostan Dragović.

Naime, u ranom djetinjstvu, sa šest-sedam godina, skakao je s drugom djecom iz Zelova u jednu rupu od zemlje i pijeska, duboku oko šest metara. Napravio je salto i udario glavom o kamen. Pao je u komu i u tom stanju ležao je u bolnici petnaest dana.

Liječnici nisu imali dobre prognoze. Ne znajući što učiniti, majka Marija ga je iz splitske bolnice konjskom zapregom odvezla u samostan Dragović da mu se očitaju molitve za ozdravljenje. Molitve su čitane pred ikonom Svete Petke.

I Vladimir se probudio iz kome. Čak su i liječnici to pripisali čudu. Od tada ga je, kako je jednom rekao, majka zavjetovala ovoj svetici.

Kopirati
Drag cursor here to close