"Šahovski ljevak"

Prije 95 godina rođen je bivši svjetski prvak u šahu "željezni Tigran"

Petrosjan ima mnogo impresivnih rekorda. Prošao je neporažen na šest sovjetskih prvenstava. Na 10 olimpijada od 1958. do 1978. godine imao je nevjerojatan rekord sa sovjetskim timom: 79 pobjeda, 50 remija i samo jedan poraz.
Sport / Ostali sportovi | 17. 06. 2024. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Dutch National Archives / Tigran Vartanovič Petrosjan (Tbilisi, 17. lipnja 1929. - Moskva, 13. kolovoza 1984.)

Tigran Petrosjan, bivši prvak svijeta u šahu, rođen je na današnji dan prije 95 godina, 17. lipnja 1929. u u selu Mulki u regionu Aragatsotn, Armenija.

Nazvan je "željezni Tigran", i "šahovski ljevak". Njegov prvi nadimak nastao je zbog izuzetne sposobnosti odbrane, a drugi zbog neobičnog stila igre, kojim je nadmudrivao svoje najjače protivnike tokom nekoliko decenija.

Tigran Vartanovič Petrosjan u djetinjstvu je živio u Tbilisiju, Gruzija, a najveći dio života proveo je u ruskom glavnom gradu Moskvi. Naučio je igrati šah s 8 godina.

Sudbina mu u mladosti nije bila naklonjena – u ranom je uzrastu izgubio majku, a otac mu je ubrzo umro, dok je radio kao čistač u Tbilisijskom oficirskom klubu.

Četrdesetih godina prošlog vijeka počeo je da igra šah u Tbilisijskoj palati pionira, gdje ga je trenirao Arčil Ebralidze – četverostruki prvak Gruzije, ljubitelj šahovskog stila Capablance. Veliki Kubanac postao je i Tigranov junak, i Tigran ga je počeo oponašati.

Godine 1946. šesnaestogodišnji Tigran se proslavio kada je osvojio juniorsko prvenstvo SSSR-a, da bi ga godinu dana kasnije ponovo osvojio. Pet godina kasnije, Petrosjan, koji se preselio u Moskvu, osvojio je medalju na sovjetskom prvenstvu, gdje je s Gellerom podijelio 2-3 mjesto.

Godine 1953. igrao je na turniru kandidata u Zürichu, gdje je bio peti.

Nekoliko godina kasnije, Petrosjan je postao ozbiljan izazivač svjetskom šampionu. Pobijedio je na dva sovjetska prvenstva, 1959. i 1961. godine, pokazujući duboko razumijevanje pozicija, divnu tehniku završnice i nepobjedivi odbrambeni stil svaki put, tako da je postajala prava senzacija kada bi doživio poraz.

Njegovi zvjezdani trenuci su došli 1962. godine, na turniru kandidata u Curacau. Petrosjan je bio prvi, prošao je bez poraza 27 partija i izborio pravo igranja meča protiv svjetskog prvaka Mihaila Botvinnika. 

Video: Mikhail Botvinnik vs Tigran V Petrosian | World Championship Match, 1963

Ovaj meč se odigrao 1963. godine i na kraju se pojavio novi svjetski prvak. 33-godišnji Tigran Petrosjan pobijedio je ’patrijarha sovjetskog šaha’ 12,5: 9,5.

Petrosjan je bio svjetski prvak šest godina, baš kao i njegov idol Capablanca. 1966. godine branio je titulu kada je pobijedio Borisa Spaskog 12,5: 11,5. Tri godine kasnije, predao je šahovsku krunu Spaskom, koji ga je pobijedio 12,5: 10,5.

Bio je jedini igrač koji je dobio partiju protiv Bobbyja Fischera za vrijeme mečeva kandidata 1971., prekinuvši tako niz od 20 Fischerovih uzastopnih pobjeda (7 na međunarodnom turniru u Palma de Mallorci 1970., 6 protiv Tajmanova, 6 protiv Larsena i prve partije u njihovom međusobnom meču).

Petrosjan je dugi niz godina ostao jedan od najjačih svjetskih šahista: osvojio je dva sovjetska prvenstva (1969. i 1975.) i velike međunarodne turnire, kao i mečeve kandidata. 1979. godine, u 50-oj godini, osvojio je međuzonski turnir sa Portischom i Huebnerom.

Najvažniji kasniji uspjesi su pobjeda na memorijalnom turniru u čast Keresa 1979. u Tallinnu (12/16 bez poraza, ispred Talja, Bronsteina i drugih), podjela prvog mjesta (s Portischem i Hübnerom) u Rio de Janeiru iste godine, i 2. mjesto u Tilburgu 1981., pola boda iza Beljavskog. Tamo je odigrao svoju posljednju slavnu partiju protiv mladog Kasparova. 

Video: How Petrosian Wins Without Calculating!

Petrosjan ima mnogo impresivnih rekorda. Prošao je neporažen na šest sovjetskih prvenstava. Na 10 olimpijada od 1958. do 1978. godine imao je nevjerojatan rekord sa sovjetskim timom: 79 pobjeda, 50 remija i samo jedan poraz. Na svom vrhuncu, Tigran Petrosjan bio je zaista nepobjediv. 

Najpoznatiji je po tome što je bio jedan od najboljih igrača–pionira teorije preventivnog šaha, godinama poslije Nimzowitscha. Njegov stil igre često je bio strateški; bio je poznat po predviđanju mogućih napada protivnika i po tome što je svoju igru zasnivao na izbjegavanju grešaka, zadovoljan malim napredovanjem. Njegove se partije široko koriste za obuku u šahovskim školama širom svijeta.

Petrosjan je umro od raka 13. kolovoza 1984. godine u Moskvi. (Izvori: Wikipedia i Blog Šah-mat liste)

Kopirati
Drag cursor here to close