Prvi dan plivačkih takmičenja

Titmus zlatna, četiri medalje za Australiju

23-godišnja Ariarne Titmus je još jednom pokazala o kakvoj se plivačici radi. Obranila je naslov olimpijske pobjednice osvojen prije tri godine u Tokiju ispred takvih imena kao što su Kanađanka Summer McIntosh i već pomalo legendarna Katie Ledecky.
Sport / Ostali sportovi | 28. 07. 2024. u 00:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvog dana plivačkih takmičenja u Parizu na rasporedu su bila četiri finala. Sve je počelo utrkom na 400 metara slobodno za plivače.
Utrke koja je svojim dobrim dijelom nudila priču svjetskog rekorda Lukasa Maertensa.

Mladi Nijemac je plivao u strašnom ritmu, prijetio je svom zemljaku Paulu Biedermannu koji drži svjetski rekord još od 2009. godine (3:40.07). Međutim, bilo je jasno nekih 150 metara prije cilja, da Lukas neće izdržati. Za Maertensa je ovo prvo zlato u karijeri nakon dvije bronce i jednog srebra sa svjetskih prvenstava. Drugi je bio Australac Elijah Winnington (3:42.21), dok je sjajni Kim Woo-min iz Južne Koreje bio treći (3:42.50).

Na istoj dionici kod plivačica smo imali veliki okršaj sjajnih plivačica. 23-godišnja Ariarne Titmus je još jednom pokazala o kakvoj se plivačici radi. Obranila je naslov olimpijske pobjednice osvojen prije tri godine u Tokiju ispred takvih imena kao što su Kanađanka Summer McIntosh i već pomalo legendarna Katie Ledecky. Titmus je praktički vodila od prvog do zadnjeg metra te je na cilj stigla s vremenom 3:57.49.

Mlada McIntosh držala se blizu, ali niti jednom nije ozbiljno zaprijetila te je osvojila srebro s 3:58.37, dok je Ledecky kompletirala kolekciju medalja u ovoj disciplini, nakon zlata iz Rija 2016. i srebra iz Tokija 2021. u Parizu je osvojila broncu s 4:00.86. Za Ledecky je ovo ukupno 11. olimpijska medalja, a prva bronca, nakon sedam zlata i tri srebra.


Ženska štafeta Australije nastavila je svoju dominaciju na 4 × 100 slobodno. Mollie O'Callaghan, Shayna Jack, Emma McKeon i Meg Harris plivale su novi olimpijski rekord od 3:28.92 što je bilo potrebno kako bi se nadmašile srebrne Amerikanke koje su s 3:30.20 postavile novi kontinentalni rekord te brončane Kineskinje koje su s 3:30.20 također ostvarile novi rekord svog kontinenta.
U štafeti SAD su plivale Katie Douglass, Gretchen Walsh, Torri Huske i Simone Manuel.

U utrci muških štafeta do zlata su stigle SAD s vremenom 3:09.28 u sastavu Jack Alexy, Chris Guiliano, Hunter Armstrong i Caeleb Dressel, a za Dressela je ovo osmo olimpijsko zlato u karijeri. Srebro su s 3:10.35 osvojili Australci, dok su do bronce s 3:10.70 stigli Talijani.

Kopirati
Drag cursor here to close