Šolina Crna Gora nokautirana od Italije

Slovenci nakon drame sedmeraca prošli dalje, Makedonci priredili čudo u Skopju

Rukometaši Sjeverne Makedonije na domaćem su terenu slavili protiv Farskih Otoka s 34:26 i tako nadoknadili poraz od 27:34 iz prvog susreta.
Sport / Rukomet | 13. 05. 2024. u 00:26 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukometaši Slovenije uspjeli su anulirati zaostatak iz prve utakmice te nakon drame sedmeraca izborili plasman na Svjetsko prvenstvo u rukometu koje se održava sljedeće godine, svladavši reprezentaciju Švicarske.

Igrači Uroša Zormana neočekivano su izgubili od reprezentacije Švicarske pred svojim navijačima minimalnim rezultatom (27:26), a danas pobjedom 33:34 odveli utakmicu u raspucavanje sedmeraca te rezultatom 4:1 izborili nastup na prvenstvu koje će biti u organizaciji Hrvatske, Norveške i Danske.

Heroj Slovenije bio je odlično raspoloženi Dean Bombač s 11 pogodaka iz 14 pokušaja, dok je na vratima Urban Lesjak imao solidnih 10 intervencija. Kod Švicaraca, Zehnder se upisao sedam puta na listu strijelaca.

Slovenci su nakon dobrog prvog dijela na odmor odnijeli prednost od dva gola viška (12:14), što im je bilo dovoljno za prolaz. No, dobra igra Švicaraca u obje utakmice nije ostala neprimijećena, dobrom su igrom zaostatak spustili na jedan razlike zaostatka, što im je bilo dovoljno za odlazak na raspucavanje sedmeraca.

Ben Romdhane je pogodio za 33:34 deset sekundi do kraja, a Janc na drugoj strani nije uspio pogoditi za prolaz Slovenaca u regularnom dijelu te se pobjednik morao odlučiti preko serije penala.

Kod Slovenaca svi su bili precizni (Dolenec, Strmljan, Novak, Kavčić), dok je kod Švicaraca precizan bio jedino Aellen.

Makedonija priredila čudo u Skopju

Rukometaši Sjeverne Makedonije na domaćem su terenu slavili protiv Farskih Otoka s 34:26 i tako nadoknadili poraz od 27:34 iz prvog susreta. Najefikasniji kod igrača Kirila Lazarova bio je Zharko Peshevski koji je bio stopostotan (8/8), a pridružili su mu se Kuzmanovski sa sedam i Mitev sa šest golova. Kod Farana, Elias Ellefsen pogodio je osam puta, ali to nije bilo dovoljno za preživjeti atmosferu Arene Boris Trajkovski.

Činilo se kako će Farani nakon sjajne prve utakmice izboriti prvi povijesni plasman na veliko natjecanje, ali na to će morati pričekati još neko vrijeme.

Dobre su temelje rukometaši Kirila Lazarova postavili nakon uvodnih pola sata te na odmor otišli s vodstvom 19:15. Zaostatak su prepolovili, a u drugom dijelu su dovršili posao te s konačnih 34:26 rezervirali karte za nastup na velikoj rukometnoj sceni.

Šolina Crna Gora poražena od Italije

Veliki debakl Crne Gore dogodio se u dvomeču s Italijom. Rukometaši Vlade Šole u oba su meča upisali poraze od Italije te tako propustili priliku za nastup na Svjetskom prvenstvu. Italija je danas slavila s 34:32 te potvrdila pobjedu iz prve utakmice (32:26) i pokazali rukometnom svijetu svoj potencijal.

Šest pogodaka Radovića uz pet Vujovića i Borožana nije bilo dovoljno za prolaz. Kod Talijana su posebno raspoloženi bili Bronzo i Mengon s po osam pogodaka svaki uz pomoć vratara Ebnera, koji je upisao deset obrana.

Talijani su tako nakon 1997. izborili tek drugi nastup na Svjetskom prvenstvu, do kojeg su morali doći čak od 1. kruga kvalifikacija. Velika senzacija i najava nekih novih imena na rukometnoj sceni.

Poljaci nadoknadili zaostatak, Nizozemska svladala Grčku

Od ostalih utakmica, svoje mjesto na velikom natjecanju sljedeće godine pronaći će i reprezentacije Austrije, Nizozemske, Češke, Mađarske i Poljske.

Austrija je današnjom pobjedom protiv Gruzije 37:31 opravdala pobjedu iz prve utakmice (27:25) i očekivano izborila nastup na prvenstvu. Nizozemci su šokantno poraženi od Grčke u prvoj utakmici 31:27, ali su današnjom pobjedom na svom terenu 31:25 uspjeli slomiti sjajan otpor Grka i opravdati status favorita.

Još je jedno iznenađenje bilo priređeno u prvim utakmicama, u režiji reprezentacije Slovačke. Oni su u prvoj utakmici minimalno slavili protiv Poljske na gostovanju 29:28, ali su Poljaci danas u Slovačkoj upisali uvjerljivu pobjedu 33:25 te uz 10 pogodaka glavne violine Kamila Syprzaka rezervirali karte za Svjetsko prvenstvo.

Njima se pridružila i selekcija Mađarske, koji su s ukupnih 69:49 svladali Litvu te Češka koja je unatoč minimalnom porazu u prvoj utakmici od Rumunjske (31:30), danas na domaćem terenu slavila s uvjerljivih 29:20.

Kopirati
Drag cursor here to close