Šuplji redovi

Mostar iza 19 sati 'čuva' manje od 15 policajaca

Nadređene osobe u MUP-u HNŽ-a govorile su o dugogodišnjem problemu (pod)kapacitiranosti policije u ovoj županiji.
Vijesti / Crna Kronika | 29. 08. 2024. u 19:20 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar iza 19 sati na ulicama ima raspoređeno manje od 15 policijskih službenika, rekao je Dario Bilušić načelnik PU Mostar, odgovarajući na novinarsko pitanje o broju policijskih djelatnika.

Dario Bilušić je na današnjoj konferenciji za medije pored ostalih predstavnika mostarske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) rekao da Policijska uprava Mostar ima velike probleme što se tiče sistematizacije.

PU Mostar na ispod 50% ljudstva

''Trenutno PU Mostar radi ispod 50 posto ljudstva, PS Centar kao najveća uprava ima samo 40 posto ljudstva. Sve policijske stanice su u deficitu, s ljudstvom se krpimo na sve strane, a svaki dan imamo neke događaje. Mi to sami ne možemo pa tražimo od druge uprave i od drugih kantona ispomoć. U svojim mogućnostima radimo što možemo raditi'', rekao je Bilušić, dodajući kako je sigurnosno dobro, te da se građani mogu osjećati sigurno. Možemo se osjećati sigurno.

Šef policije u HNŽ-u Robert Perić je naglasio da su rezultati rada koje postiže Uprava policije jako dobri s obzirom na to da im nedostaje 411 policijskih službenika.

''Imamo kadete koji su na završnom ispitu. Nadam se da ćemo ih već brzo imati na raspolaganju. Sve što postižemo, postižemo s vrlo malim brojem ljudi. Stoga mislim da je situacija jako dobra i dajemo sve od sebe'', poručio je on.

Zamjenik komesara policije Mirza Subašić, rekao je kako se nada da će se stvari dignuti na profesionalniji nivo, te da mediji i javnost neće kvalificirati događaje prije nego što MUP da rezultate.

''Imam osjećaj da se stvari svjesno rade, ali idemo u susret lokalnim izborima i s policijske strane vidjet ćemo da radimo planski da suzbijemo sve pojave koje narušavaju sigurnosnu situaciju'', rekao je.

Sigurnosna situacija zadovoljavajuća

Ministar MUP-a HNŽ Marijo Marić je, između ostalog, naveo da u usporedbi sa srpnjem prošle godine kada su evidentirana 42 krivična djela kazao da je u prethodnom mjesecu zabilježeno 19 kaznenih djela ili 54,80 posto.

''Kada kažemo da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća govorimo iz statistike. Upravo ovi podaci koji se povremeno u javnost iznose, govore puno drugačije što je trenutno na ekranu'', rekao je Marić.

Ponavljajući da je naglašen manjak policije u županiji, a s obzirom da se bavi polikom, kaže da su su neki od partnera u vlasti, oni koji ih prozivaju, bili ti koji su usporavali restrukturu i transofrmaciju u smislu organizacije MUP-a.

''S obzirom na raspoložive materijale koje imamo, odnosno nemamo u smislu ljudstva, nadomještaju se strukom i iskustvom starijih policijskih službenika'', dodao je.

Na novinarsko pitanje tko je kriv za ovo stanje te kada će MUP moći raditi u punom kapacitetu, Marić je rekao kako ne treba tražiti krivca, osim općeg.

Zadovoljavajuće stanje tek za 15-ak godina

''Izostanak komesara dugo vremena je bio očigledan, ne samo na tom planu zapošljavanja, nego i provođenja disciplinskih postupaka i sve što ide s tim dovelo je do toga gdje smo sada. Raspisan je jedan natječaj, sad planiramo još jedan, treba mjeseci da se natječaj provede, pa onda popunjenost Policijske akademije odnosno Agencije za školovnaje kadrova, kao jedinih koje mogu provoditi takve programe obuke, jer i druge županije imaju slične potrebe. Možda se uradi promjena propisa da nam se omogući da mi ovdje provodimo nastavni plan ne znam. A kad će biti popunjeno stanje na terenu, ne mogu garantirati jer tek za 15 do 20 godina ćemo imati tu pravu sliku kada su bile pozorne patrolne, policajci na biciklu i sl'', zaključio je Marić.

Iako se sada pokušavaju sustići godine blokade, nadamo se kako će moralana iskaznica biti ključna za ulazak u nove redove policije na kojima će se graditi 'stup društva'.

Kopirati
Drag cursor here to close