Bez navijačkih obilježja

MUP o sinoćnjem napadu u Mostaru - I napadači i žrtve pripadaju istom narodu

Na konferenciji za medije, predstavnici MUP-a HNŽ-a istaknuli su da sinoćnji incident u Mostaru nije povezan s navijačkim ili etničkim sukobima. Napadači i žrtve pripadaju istom narodu.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 09. 2024. u 17:10 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije nužno da svaki događaj, kao i ovaj sinoćnji, nosi obilježja navijačkih skupina. U sinoćnjem događaju i napadači i žrtve dolaze iz reda istog naroda i nemaju veze s onim što se nekad plasira kao informacija u medijskom i javnom diskursu da se radi o napadu između navijačkih ili etničkih skupina'', rekao je danas na konferenciji za medije Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Mirza Rožajac, načelnik Odjela krim policije u Upravi policije MUP-a HNŽ-a.

Načelnik Odjela krim policije Policijske uprave Mostar Dario Prusina govorio je o dva događaja koja su se dogodila u posljednja četiri dana, događaj od 1. rujna u Ulici Ante Starčevića i pokušaju napada u Potocima.

''Prvog rujna u večernjim satima dvije maloljetne osobe 2009. godište kretale su se ulicom Ante Starčevića. U tom trenutku iz pravca juga s leđa im je prišlo vozilo tada nepoznate marke, iz kojih je izašlo pet osoba koje napadaju ove maloljetne osobe. Napad je izveden na takav način da je svih pet napadalo dvojicu maloljetnika udarajući ih rukama i nogama po cijelom tijelu. Nakon tog napada navedeni napadači sjedaju u vozilo, bježe prema hotelu Ero i dalje u nepoznatom pravcu'', rekao je Prusina.

Foto: Bljesak.info / Dario Prusina i Mriza Rožajac

Nije otkrio sudionike, u pritvoru mjesec dana

Dodao je da je policija odmah krenula u identifikaciju vozila i počinitelja kaznenog djela. Ubrzo su  došli do informacije o modelu, marki i broju registracijskih pločica što ih je dovelo do vlasnika automobila. 

''Vlasnik je identificiran. A.J. 2001. godište rođen u Sarajevu, a nastanjen u Mostaru. On je priznao izvršenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret, a u razgovoru s nama nije htio otkriti identitet pomagača kaznenog djela i za četiri počinitelja se još traga'', rekao je Prusina, dodajući da je nadležnom tužiteljstvu podnesena kaznena prijava za nasilničko ponašanje i laku tjelesnu ozljedu, te mu je određen pritvor od mjesec dana do okončanja istrage.

Prema njegovim riječima, predmet je i dalje otvoren a policija radi na rasvjetljavanju kaznenog djela.

''Drugi događaj u Potocima, policija je obaviještena da se dogodio napad na tri maloljetne osobe i da je napad izvršilo pet osoba s nepoznatim vozilom. Dobili smo informaciju da se radi o vozilu Golf 2 tamne boje bez registracijskih oznaka koje se udaljilo s lica mjesta. Policijska patrola krenula je u potragu za vozilom i susrela vozilo na cesti. Uključili su zvučnu signalizaciju i dali se u potjeru za njima. Potjera je trajala kilometar i pol gdje su osumnjičeni izgubili kontrolu nad vozilom i udarili u zid kuće'', rekao je Prusina.

Tu je policija, dodaje, pristupila identifikaciji osoba i utvrdili da se radi o pet osoba od kojih su četiri punoljetne i jedna maloljetna.

Pobjegli od napadača u susjednu kuću

''Dovedeni su u službene prostorije i svi su priznali počinjenje kaznenog djela. Kod njih su pronađene dvije teleskopske palice i jedna potkapa cilju maskiranja. Dakle dogodio se napad na djecu koja su bila 2006. i 2011. godište, to su doslovno djeca'', rekao je Prusina.

Napomenuo je da su djeca imala sreću što je jedna kuća imala otvorena vrata, ušli su unutra i zaključali vrata, tako da su sami spriječili napad.

Na novinarsko pitnaje o motivima napada, Prusina je rekao da istraga traje, da će privedeni biti saslušani pred nadležnim tužiteljstvom i uz prisustvo centra za socijalni rad maloljetnik.

Komentirajući slučajeve koji su se dogodili u proteklom mjesecu, Prusina je istaknuo da su neke istrage završene, te da je u većini slučajeva bio sukob navijačkih skupina.

''Navijačka obilježja u zadnja dva slučaja nisu pronađena. Dakle, napadnuta su djeca bez obilježja navijačkih skupina'', naveo je.

Odgovarajući na novinarska pitanja o mogućem izazivanju tenzija i međuetničkih sukoba, rekao je da je kvalifikacija na tužiteljstvu, te da se za tu kvalifikaciju moraju zadovoljiti određeni kriteriji, jer policija je represivni aparat koji se susreće s posljedicom. Kazao je i da druge institucije trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti.

Foto: Bljesak.info / Mariji Marić, Robert Perić, Mirsad Subašić, Ljudevit Marić 

Kazne - od 6 mjeseci do 3 godine

Kazne za gore navedena djela, odnosno za nasilničko ponašanje su od šest mjeseci do tri godine.

Ministar MUP-a Marijo Marić pohvalio je rad policije, rekavši kako brza istraga nestanka djevojčice pokazuje da policija dobro radi svoj posao, te da su na taj način oživotvorene policijske vrijednosti, kao što su hitnost, konspirativnost, stručnost i odlučnost...

Na novinarske konstatacije o zabrinutosti javnosti, posebice kada su u pitanju napadi, Marić je izjavio da je policija tu da prezentira činjenice i da se one ispravno interpretiraju u javnosti i medijima.

''Razumijem interes javnosti, razumijem da je zabrinuta, nije mi jasno zašto jer događaji nisu ništa neuobičajeni diljem Federacije u biltenima'', rekao je Marić.

Napomenuo je ''da je svaki slučaj za sebe''.

''Ne treba ih unaprijed vezati'', zaključio je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close