Istraga duga 27 godina

Obitelj pokojnog Nedžada Ugljena podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH

Apelanti ukazuju da se istraga u ovoj krivičnoj stvari protiv N.N. počinitelja vodi već više od 27 godina, što je očigledno neprimjeren rok efikasne i djelotvorne istrage.
Vijesti / Crna Kronika | 05. 07. 2024. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obitelj pokojnog Nedžada Ugljena, supruga Davorka Ugljen i sin Arman Ugljen putem punomoćnika, odvjetnika Gorana Crnjca iz Zajedničkog odvjetničkog ureda Dalipagić – Crnjac, uputila je Apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Država je bila dužna provesti istragu 

Razlog tome je, što je, prema mišljenju apelanata, povrijeđeno pravo iz člana II/3 a) Ustava BiH , te II/2, kojim je propisano da se svim osobama moraju garantirati prava i slobode propisano Europskom konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, pa apelanti smatraju da je povrijeđena obveza, u skladu s Ustavom, prema kojoj je država bila dužna provesti efikasnu istragu nakon smrti pokojnog Nedžada Ugljena.

Nedžad Ugljen je ubijen 28. rujna 1996. godine u Sarajevu na parkingu u Prijedorskoj ulici, piše Avaz

Prema krivičnoj prijavi tadašnjeg Centra službi sigurnosti Sarajevo, Ministarstva unutarnjih poslova FBiH broj: 19/04-1,3-2731/69, od 30.09.1996.godine, protiv N.N. osobe podnesenoj Višem javnom tužiteljstvu u Sarajevu, zaprimljenoj 30.09.1996.godine.

U skladu s navodima podnesene krivične prijave, u periodu od 10:00 do 20:30 sati, svojim putničkim vozilom marke Volkswagen, tip Passat CL, bijele boje, registarskih oznaka SA 1919 AA na parkiralište u ulici Prijedorska s ulazima brojeva 29., 31. i 33. dovezao se smrtno stradali Nedžad Ugljen, koji je bio pomoćnik direktora obavještajne službe Agencije za istrage i dokumentaciju R BiH (AID).

Ubijen na parkingu 

Prema daljim navodima krivične prijave, nakon što je izašao iz navedenog vozila, parkiranog uz lijevu ivicu parkirališta, oko jedan metar od žive ograde, gledajući iz pravca navedene stambene zgrade, N.N. izvršitelj je iz vatrenog oružja ispalio dva hica kalibra 7,62 mm, od kojih je jedan pogodio smrtno stradalog u predjelu ispod desne ključne kosti, nanijevši mu tako smrtonosnu prostrjelnu ranu.

Apelanti ukazuju da se istraga u ovoj krivičnoj stvari protiv N.N. počinitelja vodi već više od 27 godina, što je očigledno neprimjeren rok efikasne i djelotvorne istrage.

Od Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo punomoćnik je obaviješten da je ovaj krivični predmet dana, 08. svibnja 2024.godine od Tužiteljstva BiH dostavljen na nadležno postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo te u istom predmetu nije još donesena tužiteljska odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close