IP adresa

Svi na nogama: Traži se adresa s koje su upućene prijetnje bh vojsci

Pregledi vojarni i objekata vojne industrije su u tijeku, te se pokušava otkriti postoji li realna opasnost.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 10. 2024. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), intenzivno radi na pronalasku IP adrese osobe koja je uputila prijetnju da se u vojnim objektima Oružanih snaga BiH nalaze eksplozivne naprave, potvrdila je Srni glasnogovornica SIPA-e, Jelena Miovčić.

Zabranjen ulazak

"Imamo informaciju da su zbog prijetećih dojava vojnim objektima Oružane snage BiH podigle stupanj sigurnosti, a o ovome su obaviještene i policijske agencije, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, NATO stožer u BH, EUROPOL...", rekla je Miovčić.

Dojave su stigle u utorak oko 15.00 sati, nakon čega je SIPA uputila dopis policijskim agencijama i firmama koje se bave proizvodnjom oružja da pojačaju mjere sigurnosti zbog eventualnih napada.

Prema neslužbenim informacijama koje je objavio Dnevni avaz, prijetnja je upućena iz Bugarske .U mailu se tvrdi, kako saznaje Avaz, da "ima informacija da će se počiniti teroristički napadi na vojne objekte i objekte namjenske industrije".

Pregledi vojarni i objekata vojne industrije su u tijeku, te se pokušava otkriti postoji li realna opasnost.

Miovčić je rekla da SIPA radi po nalogu Tužiteljstva i da svakodnevno provjeravaju dojave o postavljenim bombama u školama, tržnim centrima, aerodromima, Predsjedništvu BiH...

Kako se navodi u obavještenju, od danas do daljeg je zabranjen ulazak u krug objekata vojne industrije vozilima koja dostavljaju hranu i vozilima brze pošte.

Vozila firmi koje izvode radove u krugu objekta moraju biti detaljno pregledana prije svakog ulaska i izlaska.

Helez o dojavama

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez naredio je da se uvedu povišene mjere osiguranja za objekte zapovjedništva, jedinica, objekata i skladišta naoružanja i streljiva u sastavu Oružanih snaga BiH.

''Nažalost, svjedočimo eskalaciji ratnih dešavanja na Bliskom Istoku i u Ukrajini. S tim u vezi, potencijalnim refleksijama na Bosnu i Hercegovinu, naredio sam da se uvedu povišene mjere osiguranja za objekte zapovjedništva, jedinica, objekata i skladišta naoružanja i streljiva u sastavu Oružanih snaga BiH u cilju zaštite personalna, objekata i materijalnih sredstava Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH'', objavio je Helez na Facebooku.

Istaknuo je da su mjere preventivnog karaktera i bit će na snazi do daljnjeg.

''Građani u Bosni i Hercegovini ne trebaju strahovati, sigurnosna situacija u našoj zemlji je stabilna i nema nikakvih informacija ni naznaka da će doći do njenog narušavanja. Povišene mjere osiguranja se isključivo odnose na vojne objekte'', navodi se u objavi Heleza na Facebooku.  

 

Kopirati
Drag cursor here to close