Reagirao

Bećirović: Visoki predstavnik treba hitno smijeniti ministricu obrazovanja RS

Denis Bećirović je oštro osudio RS koji je u nastavne programe osnovnih škola entiteta uvelo sadržaje koji glorificiraju ratne zločince.
Vijesti / Flash | 06. 09. 2024. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se povodom odluke Ministarstva prosvjete i kulture bh. entiteta RS da u nastavne programe osnovnih škola u tom bosanskohercegovačkom entitetu uvede nastavne sadržaje koji glorificiraju ratne zločince.

''Najoštrije osuđujem anticivilizacijske i antidaytonske aktivnosti Ministarstva prosvjete i kulture bh. entiteta RS, koje je u nastavne programe osnovnih škola tog entiteta uvelo sadržaje koji glorificiraju ratne zločince.

Pozivam visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da bez odgađanja, u skladu sa svojim ovlastima, donese odluku o smjeni ministrice Željke Stojičić, kao i da donese nalog o zabrani upotrebe novih nastavnih programa u školskoj 2024/2025. godini. Visoki predstavnik mora konkretno i principijelno djelovati na cijeloj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine. Njegova je dužnost da spriječi podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i veličanje ratnih zločinaca.

Europska unija mora odlučno i jasno pokazati da u Europi nema mjesta za veličanje brutalnih ratnih zločinaca. Izostanak jasne, konkretne i odlučne reakcije Europske unije mogao bi imati negativne posljedice, ne samo na Bosnu i Hercegovinu, nego i na cijeli europski kontinent.

Protivno temeljnim odredbama Daytonskog mirovnog sporazuma, školski programi u bh. entitetu RS su dodatno diskreditirali nastavni proces, uvodeći u njega opasan narativ da su ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji. Na ovaj način krše se Daytonski mirovni sporazum, Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine.

Mladić i Karadžić nisu heroji. Oni su presuđeni ratni zločinci, proglašeni krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine. Učenjem djece da su Mladić i Karadžić heroji, obrazovni sustav u bh. entitetu RS ciljano veliča zločince i zločinačku politiku'' - naglašava Bećirović, priopćeno je iz Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Kopirati
Drag cursor here to close