Za BHRT

Goganović: Nema službenog dokumenta o nabavci borbenih dronova, nema ni jedinice koja bi njima upravljala

Zamjenik ministra obrane Aleksandar Goganović je rekao da je za nabavku dronova čuo iz medija, te da ne može ni potvrditi, ni demantirati informaciju.
Vijesti / Flash | 17. 09. 2024. u 19:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine nema nikakav službeni dokument o nabavci borbenih dronova iz Turske koje je najavio ministar obrane BiH Zukan Helez, izjavio je za BHRT njegov zamjenik Aleksandar Goganović.

Goganović je rekao da je za pomenutu nabavku čuo iz medija, te da ne može ni potvrditi, ni demantirati informaciju.

"Mi nemamo nikakav službeni dokument koji je upućen da ćemo mi nabavljati te dronove, nemamo planirana sredstva za nabavku tih dronova", naveo je Goganović.

Prema njegovim riječima, možda je ministar Helez nabavku dogovorio s Turskom kroz donaciju.

"U tom slučaju mi moramo imati planirana sredstva za PDV, za špediciju, ali eto, sve su to koraci koji se mogu realizirati ako se ta informacija potvrdi", naveo je Goganović.

Dodao je da u sklopu Oružanih snaga nemaju ni jedinicu koja bi upravljala tim dronovima.

"U planu modernizacije su predviđeni izviđački dronovi, ali ti dronovi su ozbiljni borbeni dronovi.. Oni ne mogu polijetati sa neke livade, oni moraju s Aerodroma Sarajevo ili Aerodroma u Mostaru ili Mahovljani, pitanje je koliko bi Aerodrom Sarajevo dozvolio da tokom civilnih letova polijeću borbeni dronovi...", istaknuo je.

Tvrdi da ministar Helez ne želi surađivati sa svojim zamjenicima, te da je to uzrok brojnih problema.

"Ministarstvo obrane BiH je zamišljeno tako da mi tijesno surađujemo i da zajedno donosimo odluke. Vjerujem da bismo daleko više stvari mogli uraditi kada bismo imali taj oblik suradnje", naveo je Goganović.

NATO ne inzistira da BiH bude njegova članica

Osvrnuo se i na činjenicu da BiH nije poslala godišnji Reformski program.

"Program reformi je zaista kvalitetan dokument. Mi želimo suradnju s NATO savezom, ali trenutno ne želimo razgovarati o eventualnom članstvu u NATO savezu", poručio je Goganović.

Prema njegovim riječima, iako nema konsenzusa o tom pitanju, postoje uporni navodi da BIH želi članstvo u NATO.

"Uvijek ću pozvati na suradnju, na dijalog, da dođemo na polaznu točku iz 2019. gdje je Program reformi - Program reformi, a ne ANP koji jednostavno kaže da želimo suradnju", dodao je zamjenik ministra obrane BiH.

Istakao je kako s NATO-om BiH ima odličnu suradnju, te da će nastojati da je ojača.

"Imao sam dosta sastanaka s visokim dužnosnicima NATO-a i ono što oni kažu jeste da ne insistiraju da BiH postane članica NATO saveza dok se za to ne postigne suglasnost između tri naroda i dva entiteta, zato što NATO savez poštuje Dejtonski mirovni sporazum", naglasio je Goganović.

Prisustvo EUFOR-a potrebno BiH

Govorio je i o vojnoj vježbi Brzi odgovor koju su pripadnici Oružanih snaga BiH imali sa EUFOR-om.

"Bosni i Hercegovini je još uvijek potrebno prisustvo EUFOR-a jer je on garant mira u državi i mi očekujemo produženje mandata za još jednu godinu", rekao je Goganović.

Istakao je da pripadnici Oružanih snaga BiH kroz zajedničke vojne vježbe s EUFOR-om stječu nova znanja i iskustvo, te svi podržavaju prisustvo Misije u BiH.

"EUFOR jedini ima mandat da ocjenjuje sigurnosnu situaciju u BiH i prema svim njihovim izvještajima, ne postoje sigurnosni izazovi većeg stupnja u BiH, ali mislim da nam je itekako još potreban i nemamo potrebu biti protiv njihovog prisustva", naglasio je.

Sudjelovanje u izbornom procesu bi narušilo ugled OS BIH

Nakon što je nedavno ministar Helez rekao da je donesena odluka da će MO BiH svojim vozilima prevoziti izborni materijal na dan izbora, Goganović se tome oštro usprotivio, tvrdeći da bi to moglo narušiti ugled Oružanih snaga BiH.

"Ono čega se ja bojim je kako se to može odraziti na ugled OS BiH. Ako slučajno pri transportu nestane određeni broj izbornog materijala, tko će biti odgovoran? Gradska izborna komisija će reći 'mi smo poslali', CIK će reći 'mi nismo dobili', znači ukaljat će se ugled Oružanih snaga", naveo je.

Prema njegovim riječima, ne vidi koji benefit bi Oružane snage imale od toga.

"Tko će nama platiti to, hoće li itko platiti, hoće li Vijeće ministara BiH pokriti troškove.. Dosta je pitanja, a malo odgovora. Ako to podrže nadležne institucije, Predsjedništvo, Zajednički štab, podržat ću i ja, ali neko mora pružiti sve odgovore", naglasio je Goganović.

Kopirati
Drag cursor here to close