Mostar

GSSuBiH domaćin ECRA-e 2024. godine

Program Godišnjeg sastanka uključuje održavanje praktičnih radionica, vježbi i predavanja, razmjenu iskustava i znanja između službi članica ECRA-e.
Vijesti / Flash | 06. 09. 2024. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U periodu od 19. do 22. rujna 2024. godine Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini organizira 17. godišnji skup Europske speleospašavateljske organizacije (ECRA- European Cave Rescue Assocciation) u Mostaru.

Program Godišnjeg sastanka uključuje održavanje praktičnih radionica, vježbi i predavanja, razmjenu iskustava i znanja između službi članica ECRA-e.

U sklopu održavanja Godišnje sastanka je planirano i održavanje redovne godišnje skupštine ECRA-e.

Na Godišnjem sastanku će sudjelovati 130 sudionika iz 20 država službi članica ECRA.

Održavanje 17. Godišnjeg sastanka je i svojevrsna turistička promocija zemlje domaćina jer osim službenog dijela predviđen je i neformalni dio ("PRE-MEET") koji uključuje aktivnosti poput posjeta speleološkim objektima i organiziranja izleta, javnim znamenitostima i drugim mjestima zemlje domaćina.

O Europskoj speleospašavateljskoj organizaciji (ECRA)

ECRA je nezavisna, volonterska, neprofitna i krovna speleospasilačka organizacija koja okuplja službe speleospašavanja primarno iz  Europe, ali i van Europe, čije se sjedište nalazi nalazi u Zagrebu u Republici Hrvatskoj (više detalja na https://caverescue.eu).

Trenutno ECRA broji 32 članice koje dolaze iz  država članica Europske unije, SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Turske, Kanade, Izraela i drugih zemalja.

Iako ECRA nije operativno tijelo i kao takva nema operativne nadležnosti, u svom djelovanju sa članicama je uspješno provela dvije značajne i složene akcije speleospašavanja:

  • 2014. godine - Spašavanje Njemačkog speleologa iz jame Riesending, Bavarska u kojoj su sudjelovala 202 speleospašavatelja. Akcija je trajala 12 dana.
  • 20123. godine – Spašavanje Američkog speleologa iz jame Morca, Turska, u kojoj je sudjelovalo 160 speleospašavatelja. Akcija je trajala 9 dana.

O Savezu gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH)

Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini je nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija.

Osnovni cilj Saveza je stvaranje uvjeta za razvoj i unapređenje organiziranog i kontinuiranog rada u svim oblastima spašavanja lica i imovine na kopnu, vodi, pod vodom i u nepristupačnim zonama.

Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini član je:

  • Međunarodne komisije za gorsko spašavanje (International Commission for Alpine Rescue – ICAR)
  • Europske asocijacije za spašavanje u pećinama (European Cave Rescue Association – ECRA)

Savez trenutno okuplja 30 službi iz cijele Bosne i Hercegovine, a sjedište Saveza je u Mostaru (više detalja na https://gss.ba).

Kopirati
Drag cursor here to close