Sjednica

HBŽ: Skupština usvojila Zakon o šumama Hercegbosanske županije

Nakon redovne sjednice održana je i izvanredna na kojoj je usvojen Prijedlog Zakona o šumama Hercegbosanske županije, koji se razmatrao po skraćenom postupki.
Vijesti / Flash | 10. 07. 2024. u 21:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) na redovitoj sjednici održanoj u srijedu u Tomislavgradu usvojila je Prijedlog Zakona o lovstvu HBŽ-a, a nakon održane redovite sjednice održana je i izvanredna na kojoj je usvojen Zakon o šumama HBŽ-a.

Kako je obrazložio županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić, Zakonom o lovstvu uređuje se gospodarenje lovištima i divljači, utemeljenje i dodjela lovišta, podjela lovišta, uzgoj, zaštita, lov i korištenje divljači i njezinih dijelova, katastar lovišta, lovnogospodarska osnova i planiranje, lovočuvarska služba, upravni i inspekcijski nadzor nad provedbom ovog Zakona, kaznene odredbe i druga pitanja od značaja za područje lovstva na području Hercegbosanske županije.

Zastupnici su usvojili Izvješće o radu Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije za 2023. godinu te Izvješće o izvršenju Izmjena i dopuna Proračuna Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine.

Također, imenovano je i Povjerenstvo za izradu Etičkog kodeksa za zastupnike Skupštine Hercegbosanske županije kao privremeno radno tijelo .

Nakon redovne sjednice održana je i izvanredna na kojoj je usvojen Prijedlog Zakona o šumama Hercegbosanske županije, koji se razmatrao po skraćenom postupki.

Ministar Perić je kazao kako se spomenutim Zakonom uređuje očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta, jačanje njihovih ekoloških funkcija, planiranje u šumarstvu i upravljanje šumama i šumskim zemljištem, ekonomske funkcije, financiranje biološke obnove i unaprjeđivanje šuma na području Hercegbosanske županije te je isti usklađen s europskim zakonodavstvom.

Prema riječima ministra Perića, navedeni zakon je trebalo usvojiti hitno i po skraćenom postupku jer trenutno važeći Zakon o šumama Hercegbosanske županije važi do 23. srpnja 2024.godine jer ga je Ustavni sud Federacije BiH proglasio neustavnim.

Kopirati
Drag cursor here to close