Priča oko Mevlane

Koalicija za Mostar - Centralna zona treba biti mjesto spajanja, a ne razdvajanja

Povodom zahtjeva Medžlisa IZ Mostar za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju centra Mevlana a koji je Grad Mostar odbio, oglasila se Koalicija za Mostar. Poručili su centralna zona treba biti mjesto spajanja, a ne razdvajanja.
Vijesti / Flash | 12. 09. 2024. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom informacije da je Gradska uprava Grada Mostara donijela ''Zaključak'', koji potpisuje gradonačelnik Mario Kordić, kojim je odbijen zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Mostar za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju Interkulturnog centra Mevlana nazvavši taj zahtjev ''preuranjenim'', Koalicija za Mostar u četvrtak 12. rujna oglasila se priopćenjem za javnost,

Koalicija (SDA-BPS-BH Zeleni) pozvala je gradonačelnika da svoj rad vrati u zakonske okvire.

''Gradonačelnik Kordić je svojim 'Zaključkom' derogirao i Zakon o upravnom postupku Federacije BiH, kao i Zakon o prostornom uređenju HNK. Da je iste i ovlasti iščitao znao bi da ZK uložak kao dokument nije potreban za izdavanje urbanističke saglasnosti.

''Zahtjev držao u ladici''

Napominjemo javnost da je Medžlis Islamske zajednice Mostar Zahtjev za urbanističku suglasnost podnio još 7.3.2024. godine, prema kojem je Grad Mostar bio dužan izdati Rješenje u roku od 30 dana, kako propisuju odredbe Zakona o upravnom postupku Federacije BiH. Očito čekajući izbornu kampanju, gradonačelnik je ovaj zahtjev 'držao u ladici'. Pritom, gradonačelnik je u potpunosti ignorirao i Rješenje upravne inspekcije Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ od 11.7.2024. godine'', priopćila je Koalicija za Mostar.

Poručili su i kako ih žalosti čonjenica da je Kordić ''gradonačelnik samo jednog dijela grada i jednog naroda, sebi uzeo za pravo da jednu ovako bitnu i osjetljivu temu iskoristi za politikantske svrhe, u potpunosti ignorirajući zakonske regulative.''

''Zbog navedenih razloga, između ostalog, jasno je da Mostar i svi njegovi građani trebaju gradonačelnika za sve građane'', navodi se na kraju.

Preuranjen zahtjev

Podsjećamo, Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara 03.09.2024. godine odbacio je zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Mostar za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju Interkulturnog centra ''Mevlana'' na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, kao preuranjen.

''Uvidom u B list navedenog zk izvatka utvrđeno je da su parcele za koje Islamska ztajednica tvrdi da su u njenom vlasništvu predmet Željezničke knjige, te da je uvidom u navedenu kopiju katastarskog plana utvrđeno da su navedene parcele u posjedu Grada Mostara, iz čega proizilazi da podnositelj zahtjeva ne može biti stranka u postupku, odnosno da po tom zahtjevu ovaj Organ ne može voditi upravni postupak, jer se nisu stekli uvejti za vođenje istog.

U konkretnom slučaju investitorom se ne može smatrati podnosilac ovog zahtjeva, jer isti potiče od osobe koja ne može biti stranka u ovom postupku'', navedeno je tada u obrazloženju odluke.

Odluku je potpisao gradonačelnik Mario Kordić.

Spajanje a ne razdvajanje

Koalicija za Mostar u lipnju je poručila kako će poseban fokus koalicije biti ''ustrajavanje na legitimnim zahtjevima vjerskih zajednica uvažavajući multietnički karakter Mostara i potrebe građana različitih pripadnosti posebno u kontekstu uređenja centralne zone, koja mora biti mjesto spajanja a ne razdvajanja", poručeno je u lipnju.

Alis Čolaković, predsjednik Gradskog odbora SDA kazao je tada da su ove političke stranke (SDA-BPS-BH Zeleni) "prepoznale važnost političkog trenutka u Mostaru i Hercegovini" te da će djelovati pod starim imenom Koalicija za Mostar. 

Kopirati
Drag cursor here to close