Izlaganje

Marić o dronu u Vrapčićima - Podsjetio što znači ''širenje lažnih vijesti''

Govoreći o situaciji na travnjaku u Vrapčićima, Marić je istaknuo kako je izdvojio zaključak nalaza koji je uradio Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja.
Vijesti / Flash | 20. 06. 2024. u 16:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Skupštine HNŽ-a u četvrtak 20. lipnja 2024. jedno od pitanja vijećnika bilo je upućeno ministru unutarnjih poslova MUP-a Mariju Mariću, o tome kako sankcionirati lažne vijesti.

Pri tome mislilo se na nedavno oštećenje travnjaka na stadionu u Vrapčićima.

Ministar je prvobitno objasnio što po definiciji znači ''širenje lažnih vijesti'', a koje je propisano u Zakonu o javnom redu i miru.

Mediji kreiraju klimu koja ne odgovara

''To je iznošenje ili prenošenje lažnih tvrdnji kojima se remeti javni red, mir i spokojstvo građana. Pitanje je bilo kako možemo prevenirati i sankcionirati takve radnje'', rekao je na početku.

Dodao je i kako je ovo vrh ledenog brijega.

''U kaznenom zakonu postoji djelo izazivanja narodnosne, rasne, vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, u kojem slučaju inkriminaciju čini onaj koji raspaljuje netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji. Kvalificirani teži oblik djela je kad se to čini zlouporabom položaja itd. MUP je od početka pozivao na razum i smirivanje strasti, te odgovorno ponašanje. Činjenica je da se u jednom trenutku ovo otelo kontroli", kazao je  Marić.

Dodao je i kako je ''osjećaj sigurnosti na kraju dana subjektivan jer su mediji ti koji su kreirali klimu koja nikome nije odgovarala.''

''Ja i dalje odgovorno tvrdim da, prema objektivnim parametrima, stanje sigurnosti nije ugroženo niti je ikada bilo. Čak bih se usudio reći da su sve afere koje su skovane i formirane bile lažne i gotovo nepostojeće, što je odvuklo pažnju s nekih drugih stvari. Nije moj mandat da se time bavim, ali moram kazati da gledam posljedice'', istaknuo je Marić tijekom sjednice Skupštine.

Definicija javnog mjesta

Kazao je kako se mijenja definicija javnog mjesta.

"Na planu MUP-a, u normativnom dijelu, su izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru. Osim ostalih promjena, 90 posto njih se odnosi na povećanje iznosa kazni koje će biti izricane za pojedine prekršaje, te uvođenje odnosno proširenje definicije javnog mjesta, kada će se javnim mjestom smatrati i sredstva javnog informiranja, društvene mreže i sredstva javne komunikacije.

Mislim da je ovo pitanje više nego aktualno u današnje vrijeme i samo po sebi se nametnulo. Sada ćemo ga samo na ovakav način i opismeniti.''

Jedan u nizu slučajeva...

Govoreći o situaciji na travnjaku u Vrapčićima, Marić je istaknuo kako je izdvojio zaključak nalaza koji je uradio Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Odjela za kemijsko, toksikološka, fizikalna ispitivanja, istraživanja i vještačenja Federalne uprave policije.

Podsjećamo, u ispitivanom uzorku travnjaka s nogometnog stadiona Arena Rođeni u Mostaru nisu pronađene agresivne kemijske tvari, zapaljive tekućine kao ni kemijski spojevi koji se koriste za uništavanje korova.

Analiza, koja je predana Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije je pokazala i kako nije utvrđeno prisustvo bilo kakvih kemijskih sredstava koja bi mogla prouzrokovati oštećenje travnjaka.

Početkom svibnja iz mostarskog kluba Velež objavljeno je kako je travnjak na stadionu oštećen uz pomoć dronova te da je po travi posuta kiselina i da su na teren bačene baklje. 

Predsjednik FK Velež, Senad Kevelj, tom prilikom rekao je kako je ''dron kružio iznad stadiona u poslijepodnevnim satima''.

''Ljudi koji osiguravaju stadion su mi rekli da je teren posut tečnošću od koje je trava požutjela i to izgleda sve lošije kako vrijeme odmiče'', rekao je Kevelj navodeći kako će zbog toga teren biti neupotrebljiv neko vrijeme. No, inspekcija Nogometnog saveza BiH je, nakon što je obišla teren, utvrdila da travnjak nije pretrpio značajnija oštećenja pa je FK Velež igrao utakmice na svojem terenu.

Sve je prijavljeno policiji a sve je potom povezano s navijačkim obračunima a u sve se, po našem običaju, uključila politika koja je iskoristila priliku za dizanje travnate priče na višu razinu. 

''S ove pozicije mislim da ne treba posebno obrazlagati, svi možemo vidjeti gdje smo bili dovedeni planski ili kako drugačije nazvati vijesti koje su u datom trenutku puštene vani. Ovo je samo jedan u nizu takvih slučajeva'', zaključio je svoje izlaganje Marijo Marić, ministar unutarnjih poslova HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close