Sedam i pol godina

Osuđeni za ratne zločine upućeni na izdržavanje kazne

Vujičić i Maksimović upućeni su na izdržavanje zatvorske kazne nakon što je Sud BiH potvrdio prvostupanjsku presudu iz rujna prošle godine.
Vijesti / Flash | 30. 07. 2024. u 15:30 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Duško Vujičić i Duško Maksimović, koji su osuđeni na ukupno sedam i pol godina zatvora za zločine počinjene tijekom 1992. na području Kotor-Varoši, upućeni su na izdržavanje zatvorske kazne, potvrđeno je Detektoru iz Suda Bosne i Hercegovine.

Vujičić i Maksimović upućeni su na izdržavanje zatvorske kazne nakon što je Sud BiH potvrdio prvostupanjsku presudu iz rujna prošle godine kojom je Vujičić osuđen na šest godina, a Maksimović na godinu i pol zatvora zbog zločina počinjenih 1992. protiv civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši. Vujičić je osuđen kao nekadašnji policajac, a Maksimović u svojstvu bivšeg rezervnog policajca.

Odbijeni svi prijedlozi

Tužiteljstvo BiH ranije je zatražilo ukidanje oslobađajućeg dijela presude i strožije kazne osuđenima, dok su Obrane Vujičića i Maksimovića predložile ukidanje presude ili blaže sankcije, ali je Apelaciono vijeće Državnog suda odbilo ove prijedloge.

Osuđeni su za nečovječno postupanje prema civilima nesrpske nacionalnosti u Kotor-Varoši, dok su obojica, sa Savom Tepićem i Ilijom Kurušićem, oslobođeni optužbi da su od lipnja do kraja 1992. sudjelovali u širokom i sustavnom napadu i progonu bošnjačkoga i hrvatskoga stanovništva s područja ove općine – ubojstvima, zatočenjem, mučenjem, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima.

Veći broj optužbi

Vujičić i Maksimović oslobođeni su većeg broja optužbi za ubojstva i nečovječna postupanja, a Kurušić svih točaka za ista djela za koja je bio optužen u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske koji je u razdoblju iz optužnice bio pri policiji.

Sudsko vijeće je tada ocijenilo da nije dokazana krivica Tepića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti u Kotor-Varoši, kao i da je bilo potrebno dokazati njegovu svijest i znanje.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u svibnju 2014. godine, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close