FOTO

Počast žrtvama genocida: Stotine motociklista iz Sarajeva krenule ka Potočarima

Međunarodni moto maraton Srebrenica se i ove godine održava u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici uz sudjelovanje motorista iz Bosne i Hercegovine, regije i šire.
Vijesti / Flash | 10. 07. 2024. u 13:42 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Više stotina motociklista krenulo je danas iz Sarajeva put Potočara, gdje će 11. srpnja prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici.

Da se ne zaboravi i ne ponovi

Među sudionicima 13. Moto maratona Srebrenica, koji se i ove godine održava pod parolom "Da se ne zaboravi i ne ponovi", su motoristi iz Bosne i Hercegovine, država regije i šire.

Foto: Anadolija / Stotine motociklista iz Sarajeva krenule ka Potočarima

Motociklisti su krenuli s Ilidže, a potom su formirali kolonu te uz policijsku pratnju napravili defile kroz Sarajevo.

Sudionici moto maratona su se zaustavili pred Spomen-obilježjem ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva gdje su položili svijeće. Ispred ARIA centra simbolično je postavljen "Cvijet Srebrenice". Nakon toga su nastavili put prema Memorijalnom centru Potočari.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari 11. srpnja ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci još 14 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Poruka političarima

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH (SAD) Michael Murphy danas je u Srebrenici istaknuo kako mu je pripala tužna čast i privilegija da u ime SAD-a oda počast žrtvama genocida u Srebrenici.

''Izuzetno je važno da svi prihvatimo istinu o onome što se dogodilo ovdje i da ukazujemo čast žrtvama u vrijeme kada se događa poricanje genocida i kada je ono sve češće i u sve ružnijim oblicima. SAD danas stoje uz žrtve i njihove obitelji i ukazujemo im počast danas i zauvijek'', izjavio je veleposlanik Murphy.

On će se kasnije priključiti sudionicima Marša mira kako bi podržao preživjele i obitelji žrtava, njihovu hrabrost i pomogao njihova nastojanja da dođu do smiraja.

''Poruka ide svim političarima u BiH i globalno, a to je da svi moramo priznati i prihvatiti istinu o onome što se dogodilo na području Srebrenice, moramo podučavati o tome buduće generacije, iskazivati počast žrtvama i podržati one koji rade na pronalasku posmrtnih ostataka nestalih'', poručio je.

Dodao je da su SAD ponosne što su bile kosponzori Rezolucije o genocidu u Srebrenici i što su za nju glasale.

''Smatram da je naša obaveza da međunarodna zajednica jasno i glasno kaže šta se ovdje dogodilo i da se održava kultura sjećanja'', zaključio je veleposlanik.

Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare

 

Sudionici ultramaratonaca Vukovar-Srebrenica stigli su u Potočare, gdje će odati počast žrtvama i prisustvovati obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ove godine dvojica sudionika ultramaratona Vukovar - Srebrenica Dražen Ćućić i Miroslav Dudić-Lovrić istrčali su čitavu dionicu do Potočara u dužini od 227 kilometara, koja se odvija u pet etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari).

Foto: Anadolija / Stotine motociklista iz Sarajeva krenule ka Potočarima

Dražen Ćućić iz Osijeka jedanaesti put sudjeluje u ultramaratonu.

''Vremenski uvjeti su sve teži i teži. Miro i ja smo uspjeli istrčati sve dionice, morate biti fizički i psihički spremni za ultramaraton. Mi krećemo iz doline križeva i dolazimo u dolinu nišana. Ono što Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku veže jeste nesretna sudbina, gdje su ubijani nedužni civili'', kazao je Ćućić.

Iz Memorijalnog centra Ovčara 6. srpnja su prema Potočarima krenuli  Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac. 

Zbog ekstremnih vrućina druga trojica sudionika nisu mogli da istrče cijelu dionicu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close