Ukrajinska protuofenziva

U ruskoj Kurskoj oblasti i dalje bjesne borbe između ukrajinske i ruske vojske

"Kad su tenkovi u 3 sata ujutro prešli granicu, tamo su bili samo ročnici koji su se branili. Moj sin je kasnije nazvao i rekao: 'Mama, u šoku smo'", napisala je na Telegramu Olga, majka jednog ročnika koji se nalazi u Kurskoj oblasti.
Vijesti / Flash | 17. 08. 2024. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske pričuvne snage jure kroz Sumsku oblast prema Rusiji. S njima su prvi put na ruskom tlu i strani novinari.

Uništena ukrajinska oklopna vozila i tenkovi pokraj ceste govore o cijeni prodora, ali i razornoj moći suvremenog oružja kojim raspolažu obje strane.

Ukrajinci se uporno pokušavaju probiti prema Kurčatovu, gdje je jedna od tri najveće nuklearne elektrane u Rusiji - mogući cilj invazije. Ukrajinska vojska dosad je zauzela 82 naselja. I ruski analitičari priznaju da je situacija za njih teška. Kursku oblast brane ruske specijalne jedinice, a napada je 8 elitnih ukrajinskih brigada, zbog čega su gubici golemi na obje strane.

Ukrajinci su objavili snimke početka invazije na Rusiju. Ukrajinski kanali pišu da je Sirski pripremao napad na Kursk od sredine lipnja, povlačeći brigade s fronte, što je ostavilo prostora ruskim snagama za napredak u Donbasu. Pitanje je hoće li sada i Rusija morati povući snage iz Donbasa kako bi zaustavila Ukrajince u Kurskoj oblasti.

Rusi zasad ne posustaju u Donbasu. Ukrajina je najavila evakuaciju Pokrovska, regionalnog središta u Donbasu kojem su se ruske snage približile na 15-ak kilometara.

Nastavlja se i masovna evakuacija iz Kurske i Belgorodske oblasti, gdje Rusi kopaju rovove dublje u pozadini, očekujući daljnji ukrajinski prodor.

Navodno je cilj druge faze ukrajinske protuofenzive trebao biti napad na drugu elektranu, Energodar u Zaporižji, ali se privremeno od toga odustalo kako bi se vojska mogla učvrstiti u Kurskoj oblasti.

Ruske obitelji: Putin je prekršio obećanje da ročnici neće biti uključeni u borbe

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na početku rata obećao svojim sugrađanima da ročnici neće biti uključeni u borbe. Međutim, dok Moskva pokušava obuzdati ukrajinsko napredovanje dublje u ruski teritorij, obitelji mladih vojnika raspoređenih u tom području dižu uzbunu zbog svojih najmilijih.

Poruke podijeljene na ruskim Telegram kanalima i drugim društvenim medijima tijekom proteklih nekoliko dana otkrile su koliko je Moskva bila nespremna za ovakvu vrstu napada. Ruska vojska je za obranu granice zadužila loše obučene i neiskusne vojnike.

"Kad su tenkovi u 3 sata ujutro prešli granicu, tamo su bili samo ročnici koji su se branili. Moj sin je kasnije nazvao i rekao: 'Mama, u šoku smo'", napisala je na Telegramu Olga, majka jednog ročnika koji se nalazi u Kurskoj oblasti.

Pojavila se i peticija

Raspoređivanje vojnih obveznika škakljivo je pitanje u Rusiji. To je djelomično zbog Putinovih opetovanih obećanja da ih neće slati u borbu, ali i zbog činjenice da su majke i supruge vojnika tradicionalno bile utjecajan glas u zemlji u kojoj neslaganje gotovo da i ne postoji, piše CNN.

Neovisna ruska novinska kuća Verstka objavila je intervju s Natalijom Appel, bakom jednog ruskog ročnika koji je služio u Kurskoj oblasti i sada se smatra nestalim. Natalija je ispričala da je njezin unuk Vladislav bez ikakvog oružja bio stacioniran u selu udaljenom 500 metara od granice.

"Što su dečki mogli učiniti? Ići lopatom protiv ukrajinskih vojnika", zapitala se. Na internetu se pojavila peticija kojom se poziva Putina da ukloni ročnike iz tog područja.

Kopirati
Drag cursor here to close