Počeli se organizirati

Rusi rasporedili veće snage u Kursku: Ukrajinci objavili razloge "upada" u Rusiju

Nakon početnog nereda i neorganiziranosti Rusija je rasporedila veće snage u regiji.
Vijesti / Svijet | 16. 08. 2024. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u izvješću navodi da je Rusija nakon početne nespremnosti rasporedila veće snage u regiji Kursk. Dodaje kako ruske obrambene linije i snage raspoređene na granici nisu bile spremne za napad koji je počeo prošlog tjedna.

"Nakon početnog nereda i neorganiziranosti Rusija je rasporedila veće snage u regiji. Također radi na dodatnim obrambenim položajima kako bi spriječila ukrajinsko napredovanje", priopćilo je ministarstvo.

Nema znakova prestanka ofenzive

Ukrajinska ofenziva u ruskoj Kurskoj oblasti traje već dulje od 10 dana i ne pokazuje znakove posustajanja.

Iako i dalje nije kristalno jasno koji je konačni cilj upada, u kojem su Ukrajinci zauzeli više od 500 kvadratnih kilometara ruskog teritorija, među koji ulazi i važno logističko-energetsko čvorište Sudža, danas je zanimljivo objašnjenje ponudio Mihajlo Podoljak, jedan od ključnih savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Ukrajina nije zainteresirana za okupaciju ruskih teritorija. To je očito jer Ukrajina vodi isključivo obrambeni rat, strogo u okviru međunarodnog prava... Ali ako govorimo o potencijalnim pregovorima, naglašavam potencijalnim, morat ćemo natjerati Rusiju za pregovarački stol, i to pod našim uvjetima", objavio je Podoljak na X-u, bivšem Twitteru.

"Apsolutno ne planiramo moliti"

"Apsolutno ne planiramo moliti: 'Sjednite s nama za stol da pregovaramo.' Umjesto toga imamo provjerena, učinkovita sredstva prisile", pojasnio je savjetnik Zelenskog.

"Osim gospodarskog i diplomatskog, ovo je i vojno sredstvo. Moramo nanijeti značajne taktičke poraze Rusiji. U regiji Kursk jasno vidimo kako se vojni alat objektivno koristi za uvjeravanje Rusije da uđe u pošten pregovarački proces. Ponavljam, da uđe u pregovarački proces, a ne u tradicionalnu rusku propagandu i kapitulantske ucjene", ustvrdio je.

"Važan alat je i utjecaj na javno mnijenje unutar Rusije, koje se počinje mijenjati sada kada je rat zašao duboko u njihov teritorij. Činjenica je da su donedavno građani agresorske zemlje uglavnom bili ravnodušni na neprijateljstva jer su se ona odvijala u Ukrajini", naveo je Podoljak.

"Na Zapadu postoji iluzija da Rusi raspravljaju o ratu"

"Među našim zapadnim saveznicima postoji određena iluzija da Rusi raspravljaju o ratu. Ne, nema takvih rasprava, tamo se uopće ne raspravlja o političkim temama. Rusi nisu pričali o ratu i osjećali su se sasvim ugodno jer su se smrt i razaranje događali daleko od njih", naveo je savjetnik Zelenskog.

"Kad je rat došao na njihov teritorij, Rusi su se očito uplašili. Šokirani su. Iako se bitke u Kurskoj regiji na televiziji naziva poznatom situacijom na granici, obitelji i prijatelji počeli su šaputati o stvarnoj situaciji na fronti. Negativne promjene u psihološkom stanju ruskog stanovništva bit će još jedan argument za početak pregovora", zaključio je Podoljak.

Kopirati
Drag cursor here to close