Podrška

UN ponudio pomoć BiH

''Naše misli su s onima koji su pogođeni ovim razarajućim poplavama, a posebno s obiteljima onih koji su izgubili svoje najmilije ili koji su nestali'', dodala je Ingrid Macdonald.
Vijesti / Flash | 04. 10. 2024. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald je povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile dijelove BiH poručila da su UN spremne pružiti podršku vlastima u njihovim naporima za pružanje pomoći i oporavak.

''Izražavamo najdublju sućut i solidarnost sa zajednicama pogođenim katastrofalnim poplavama širom BiH, posebno u onim dijelovima gdje su, nažalost, izgubljeni životi, a domovi, infrastruktura i privredni objekti pretrpjeli ogromnu štetu. Pozivamo sve građane da prioritet daju svojoj sigurnosti i da se informiraju prateći savjete lokalnih vlasti i hitnih službi'', navela je Macdonald.

Ona je istaknula da su UN inspirirane solidarnošću zajednica koje se okupljaju i pružaju podršku jedni drugima u ovim teškim vremenima.

''Naše misli su s onima koji su pogođeni ovim razarajućim poplavama, a posebno s obiteljima onih koji su izgubili svoje najmilije ili koji su nestali'', dodala je Macdonald.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u stalnoj je komunikaciji sa nadležnim institucijama u entitetu Federacija BiH, ali i u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji povodom prirodne nesreće i ukoliko bude potrebe bit će pružena i međunarodna pomoć, rekao je Srni resorni ministar Nenad Nešić.

Nešić je naveo da ga je posebno ražalostio veliki broj žrtava, među kojima je, prema do sada dostupnim informacijama, mnogo djece i žena.

''Ovo je katastrofa i za općinu Jablanica i za cijelu BiH'', rekao je Nešić, koji je danas posjetio Jablanicu.

On je rekao da ga je kontaktirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da je spreman da uputi sve što je potrebno Jablanici i svim ostalim ugroženim opštinama.

''Također, Civilna zaštita Republike Srpske je iz Nevesinja krenula u ispomoć kolegama iz Federalne uprave civilne zaštite, a predsjednik RS-a Milorad Dodik je uplatio po 50.000 KM za svaku od ugroženih opština'', podsjetio je Nešić.

Dodao je da su na terenu brojne inžinjerijske jedinice, dok Oružane snage BiH pomažu u raščišćavanju, pa se očekuje da će vrlo brzo doći do normalizacije situacije.

Iz Kriznog stožera Vlade HNŽ za Bljesak je potvrđeno da je do sada smrtno stradalo 16 osoba.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije potvrdila je da je potvrđena smrt 16 osoba u poplavljenim područjima u Jablanici, i Konjicu, ali da je prijavljen veliki broj nestalih na jablaničkom i konjičkom području.

Usljed obilne kiše poplave su pogodile Kiseljak, Fojnicu i Kreševo.

Kako bi se pomoglo unesrećenim u poplavama, organizacija Pomozi.ba otvorila je humanitarni broj. Tako pozivom na 17 039 donirate 2 KM.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto pozvala je članove Vijeća ministara BiH da pripreme hitnu sjednicu u vezi s pomoći stradalima u poplavama i sanaciji posljedica, koja je u tijeku.

"Vijeće ministara BiH aktivirat će sve raspoložive mehanizme, uključujući i operativni centar EU", priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Poziv za pomoć Krišto je pozvala zemlje regije i EU da pruže hitnu pomoć Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close