Preventivno

Vodovod Mostar: Došlo je do zamućenja vode, preporučuje se prokuhavanje

Vodovod Mostar obavijestio je da se radi preventivnog djelovanja voda prokuhava.
Vijesti / Flash | 05. 10. 2024. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodovod Mostar kaže kako je uslijed obilnih padalina došlo do laganog zamućenja na vodozahvatu izvorišta rijeke Radobolje. 

Prema do sad urađenim analizama, voda je mikrobiološki ispravna, ali ipak zbog mogućih iznenadnih promjena preporučamo prokuhavanje iste, posebno kod osoba starije životne dobi i djece.

Nadamo se skorom prestanku upozorenja.

O svim mogućim promjenama biti ćete blagovremeno obaviješteni, poručili su iz Vodovoda.

Nakon poplava i klizišta na području općine Jablanica i Grada Konjica, Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije izdaje sljedeće preporuke za zaštitu zdravlja i sigurnosti stanovništva:

• Vodu s česme ne treba piti dok se ne dobiju pouzdani dokazi da je sigurna za konzumaciju. Do tada treba piti prokuhanu, dezinficiranu ili flaširanu vodu.

• Prokuhavanje vode treba vršiti tako da se nakon što proključa, voda pusti da ključa najmanje 5 minuta, kako bi se uništili uzročnici boİesti, a zatim se prohladi i koristi u toku istog dana.

• Ako je voda zagađena kemikalijama, prokuhavanje je neće učiniti prikladnom za piće i takva voda se ne smije koristiti.

• Higijenski neispravna voda se ne smije upotrebljavati ni za pranje posuđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica.

• Osobna higijena je u kriznim situacijama posebno važna. Prvenstveno je važno često pranje ruku uz upotrebu sapuna (prije jela, nakon upotrebe WC-a, nakon čišćenja naplavnog otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt s naplavnom ili kanalizacijskom vodom). Posebnu pažnju treba obratiti na čistoću ruku kod djece i starijih osoba.

• Ako dođe do ozljeda, važno je znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem, kako bi se spriječila infekcija, te da se mora spriječiti kontakt rane s nečistom vodom. Nekada je potreban i dodatni tretman (npr. cijepljenje protiv tetanusa), a liječničku pomoć je obvezno potražiti ako se pojave crvenilo, otok ili gnojni iscjedak na rani.

• Liječničku pomoć treba potražiti i u slučaju pojave mučnine, povraćanja, slabosti, proljeva, povišene temperature itd.

• Apeliramo javim preduzećima da osiguraju dovoljan broj cisterni s vodom za piće kako bi stanovniśtvo na ugrożenim podrućijima dobilo higiijenski ispravnu vodu. Zavod za javno zdravstvo ostaje na raspolaganju za sve dodatne informacije i podršku u vezi s provedbom ovih mjera. Iz Vodovoda Mostar za Bljesak.info su rekli kako je voda za piće u Mostaru trenutno uredna, te da će na svojim stranicama i priopćenjem obavijestiti javnost ako dođe do promjene.   

Kopirati
Drag cursor here to close