Na redovnoj sjednici

Zastupnički dom PSBiH o smjeni Nešića i Izbornom zakonu

Predlagači su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. svibnja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici.
Vijesti / Flash | 16. 07. 2024. u 17:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postavljanjem zastupničkih pitanja na koja su članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odgovarali odmah, usmeno, počela je redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga uslijedilo je utvrđivanje dnevnog reda sjednice na kojoj bi trebalo da se nađe izjašnjavanje zastupnika u drugom krugu o Inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, čiji su predlagač zastupnici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Bez suglasnosti za smjenu Nešića

Nakon što na prošloj sjednici ova inicijativa nije dobila potrebnu entitetsku većinu glasova, upućena je Kolegiju Doma na usuglašavanje, ali Kolegij nije uspio postići suglasnost o njoj.

Predlagači su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. svibnja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim obiteljima i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke traume najvišeg intenziteta".

Ustav BiH

Pred zastupnicima bi se trebao naći i Prijedlog amandmana II. na Ustav BiH, koji su predložili zastupnici iz Kluba Demokratske fronte: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, a koji je već drugi put dobio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, koja nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH, niti je podržala principe predloženog amandmana na Ustav BiH.

Zastupnicii bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predloženi zakon je u funkciji realiziranja preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i unaprjeđenja praćenja naplate carinskih dažbina i administrativnih taksi.

Donošenje ovog zakona inicirala je Uprava za neizravno oporezivanje BiH zbog adekvatnije naplate i kontrole naplate administrativne takse te olakšavanja obveznicima uplate takse po svakom predmetu.

Zakon o strancima

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač zastupnik Nihad Omerović, sa Mišljenjem Zajedničke komisije za ljudska prava.

Nadležna komisija drugi put nije podržala principe predloženog zakona.

Zastupnici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, koji je predložio zastupnik Šemsudin Mehmedović, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije koja nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona.

Između ostalog, predviđeno je i razmatranje Izvještaja komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o zahtjevu zastupnika Nihada Omerovića da se Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Pred zastupnicima bi se trebalo naći nekoliko izvještaja i poslaničkih inicijativa te davanje suglasnosti za ratifikaciju par međunarodnih sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close