Obratio se nakon ročišta

Dodik: Instalirali su sustav koji bi disciplinirao Srbe i neposlušne Hrvate, a samo bi Bošnjaci bili žrtve

Nakon današnjeg ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, na konferenciji za medije obratili su se Dodik i odvjetnički tim.
Vijesti / Politika | 22. 05. 2024. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tijekom današnjeg obraćanja javnosti, kako piše N1, opsovao je državu Bosnu i Hercegovinu, a tom prilikom je žestoko izvrijeđao i generalnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonija Gutteresa.

Na Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu je nastavljeno novo ročište u slučaju protiv Dodika zbog neizvršavanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dodik se nakon suđenja obratio javnosti iz Istočnog Sarajeva.

Štite stranca

Na početku govora kazao je kako Sud i Tužiteljstvo BiH štite stranca, a ne domaće ljude.

"Ja sam političar i predsjednik RS-a. Ovo suđenje je dokaz da Sud i Tužiteljstvo ne brane Ustava, oni brane volju stranca. Činjenica je da se ne izvodi neko tko je dopisao zakon svojom odlukom, na što nije ima pravo. Ne vrijedi su upuštati u razne neargumentacije. Ono što sam danas gledao zaista smuči čovjeku sve. Imate situaciju da je protiv mene podignuta kaznena prijava zato što navodno ne poštujem visokog predstavnika, a ja sam potpisao zato što nema visokog predstavnika", kazao je Dodik.

Dodik je kritizirao Sud BiH, prilikom čega je opsovao državu, optužujući ovu instituciju da ne poštuje "građanina je… Bosne i Hercegovine, nego štiti stranca".

Lažna tumačenja

"Tog stranca nije izabralo Vijeće sigurnosti", ponovio je Dodik odbacujući izjavu generalnog tajnika UN-a Antonija Guterresa koji je kazao da visokog predstavnika ne bira Vijeće sigurnosti nego PIC. Dodik je Guterresa nazvao "lažovom" i "smradom".

"Postoje lažna tumačenja generalnog tajnika. Radi se o jednom sustavu koji su instalirali da discipliniraju Srbe, pa i neposlušne Hrvate, kako bi rekli da su samo Bošnjaci žrtve i da imaju pravo na državu. Mislim da su pretjerali", ocijenio je Dodik.

Konaković, Schmidt i "Black Tie 2"

Dodik je ocijenio "sumnjivom" situaciju u kojoj "ministar vanjskih poslova pomaže Sudu BiH da po Sarajevu skupljaju papire" protiv njega. On je ovom prilikom povezao Schmidta i Konakovića s narko kartelom protiv kojeg se vodi istraga u predmetu "Black Tie 2".

"Imam u javnosti informacije vezane za aferu sa narko kartelom i da je čelnik ministarstva (Konaković) uključen u to. Kriminal ide do toga da on štiti Schmidta, a Schmidt njega. Vidjeli ste da su kriminalci iz tog narko kartela utjecali na SIP i to se može vidjeti iz dokumenata, presretnutih razgovora u Sky aplikaciji. Zato je Schmidt zabranio da se diraju članovi SIP-a, da zaštiti taj kriminal", naveo je Dodik.

Obrana: Dodik provodi politiku NSRS

Nakon završenog ročišta Miloradu Dodiku, na konferenciji za medije obratila se i njegova obrana.

Sutkinju u postupku, Senu Uzunović, optužili su za suradnju sa vaninstitucionalnim i vansudskim tijelima.

Jedan od odvjetnika, Goran Bubić, problematizirao je činjenicu da pred Sudom neće moći svjedočiti predsjednik NSRS, Nenad Stevandić.

"Prijedlog je odbijen da bi se probalo zamagliti to da Milorad Dodik provodi politiku NSRS, jer je saslušanje Stevandića bilo na okolnosti zaključaka NSRS od 10. ožujka 2021. godine gdje se NSRS izjasnila u pogledu statusa visokog predstavnika. Time se onemogućava obrani da dokazuje da Dodik konzistentno provodi politiku NSRS, a ne da osobno izvolijeva", rekao je Bubić.

Nobilo: Jedna stvar posebno zabrinjava

Medijima se obratio i odvjetnik Anto Nobilo, koji je podsjetio kako je ranije najavio da će biti poprilično zanimljivo vidjeti koji će dokazi obrani biti dozvoljeni.

"Sada je jasno – neće nam dozvoliti ništa što bi moglo dovesti u pitanje funkcioniranje Schmidta i njegovo pravo da donosi zakone. Svi bitni problemi BiH se pokušavaju staviti van ovog postupka. Sad nam je sve potpuno jasno. Bilo nam je i ranije jasno, zato smo imali i drugu liniju odbrane koja će sada biti aktivirana jer nam je većinu tih stvari prihvatio Sud", naveo je.

Ipak, kaže, postoji jedna stvar koja ga je zabrinula više od drugih.

"Sutkinja je priznala da je dobila dokumente vezane za imunitet Christiana Schmidta van sudskog procesa. Taj je dokument upotrijebila u svom formalno-sudskom rješenju. To je materijalna potvrda da postoji komunikacija između Suda BiH i vansudskih elemenata. To je meni toliko šokantno da ne mogu vjerovati da je to sutkinja priznala. To je teška povreda prava i pokazuje da se iza zavjesa intenzivno vrši komunikacija o kojoj obrana ne zna ništa", poručio je Nobilo.

Još se, kaže, odbrana nije usuglasila o tome kakav će stav zauzeti po tom pitanju.

Traži se disciplinska prijava notarske komore

Odvjetnik Goran Petronijević dodaje – radi se o "problemu koji je upalio svjetla".

"Upinjanje sutkinje da postupak vodi u skladu sa zakonskim odredbama je bilo toliko vidljivo da je bilo sumnjivo. To je način na koji je ta osoba pokušala da prikrije svoju zakulisnu suradnju sa vaninstitucionalnim elementima. Mi smo danas saznali da, pored Tužiteljstva BiH, imamo i OHR i Ministarstvo vanjskih poslova kao pomoćna tužiteljstva. Oni su i dalje puno manje krivi od sutkinje koja je prihvatila igru u kojoj se ispod stola dostavljaju dokazi", izjavio je.

Miljkan Pucar, još jedan od odvjetnika, je dodao kako bi "osim Tužiteljstva BiH trebala reagirati još i Notarska komora BiH, jer je jedan od notara izvršio nešto što može predstavljati kazneno djelo".

"Naime, notar je ovjerio dokument na engleskom jeziku. Zakon vrlo jasno kaže da se to ne smije raditi. Nadamo se da će komora podnijeti disciplinsku prijavu", naveo je.

Podsjetimo, u srijedu je Tužiteljstvo BiH završilo sa izvođenjem svojih dokaza, slijede izvođenja dokaza obrana koje je prihvatio Sud BiH. Nastavak suđenja zakazan je za 19. lipanj 2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close