Sutra odluka

Dodik: Moja odluka je da bojkotiramo izbore

Kao što su i najavili, na današnji sastanak nisu došli predstavnici Stranke demokratskog progresa, Srpske demokratske stranke, Liste za pravdu i red i Narodnog fronta.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2024. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici vladajućih političkih partija u Republici Srpskoj u utorak će donijeti konačnu odluku o sudjelovanju na listopadskim lokalnim izborima, piše Fena.

Ovo su danas priopćili predstavnici nekoliko političkih stranaka nakon sastanka koji je sazvao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Kao što su i najavili, na današnji sastanak nisu došli predstavnici Stranke demokratskog progresa, Srpske demokratske stranke, Liste za pravdu i red i Narodnog fronta.

Opoziciju nazvao izdajnicima

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik optužio je ove četiri opozicijske političke stranke da su "izdajnici, da rade za Christian Shmidta koji je nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i za Središnje izborno povjerenstvo BiH koja hoće da nametne izbornu volju".

"Mi ćemo do sutra odlučiti hoćemo li se odazvati na izbore. Moja osobna je odluka da ne idemo, ali ću saslušati i drugačije mišljenje i u vlastitim redovima. Odluka je teška, veoma odgovorna i izabrat ćemo najmanje zlo za Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

Video: Konferencija za novinare nakon sastanka o Izbornom zakonu /// 20.05.2024.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Shmidt, kojeg vlast u RS ne priznaje, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, u Narodnoj skupštini RS je na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojen Izborni zakon RS. Međutim, predstavnici bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS su pokrenuli veto, zbog čega zakon ne može stupiti na snagu.

Različita mišljenja

"Normalno je da postoje različita mišljenja po mnogim pitanjima, ali okupili smo se oko nacionalnog pitanja", naveo je Dodik nakon sastanka.

Istaknuo je da se opozicija "ponaša kukavički", jer nisu došli na sastanak.

"Očigledno ih ne zanimaju građani RS. RS će obraniti svoj ustavni položaj i imamo pravo da biramo i da budemo birani. Znali smo da opozicija neće doći na sastanak, jer nisu homogenizirani oko zajedničkog programa, već oko programa nametnutog od strane stranih veleposlanstava", naveo je Dodik.

Istaknuo je da su solidarnost i zajedništvo ključni čimbenik opstanka RS.

"Ali neki su spremni da prihvate nametanja neizabranog stranca koji želi diktirati izborni proces. Kao predsjednik SNSD se zalažem za bojkot izbora, pod uvjetom da to bude rezultat konsenzusa predstavnika svih političkih stranaka u RS", dodao je Dodik.

Prethodno je SIP raspisao izbore, a rok za prijavljivanje je 24. svibanj. Predstavnici vladajuće koalicije u RS pozvali su u četvrtak opoziciju da zajedno bojkotiraju izbore, a što je odbijeno u četiri političke stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close