Neće ići

Dodik ne da sankcije Rusiji

Iz Europske unije je pak poručeno kako ''aspirantice za članstvo trebaju svoju vanjsku politiku uskladiti s politikom EU''.
Vijesti / Politika | 03. 06. 2024. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Republika Srpska neće dozvoliti uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji na razini BiH'', izjavio je za Sputnik predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji će prisustvovati ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, od 5. do 8. lipnja.

Neslužbene sankcije

Dodik je rekao kako se nada da će se tom prilikom sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovom.

''Na razini države BiH ne postoji nijedna odluka o uvođenju sankcija, odnosno, sankcije Rusiji službeno nisu uvedene. Najbolja potvrda toga je moj nedavni sastanak s visokim europskim dužnosnicima, koji su pitali kada ćemo već jednom uvesti sankcije Rusiji? To znači da sankcija nema i tako ćemo i nastaviti, iako je to veoma teška pozicija", kaže Dodik za Sputnik.

Prema njegovim riječima, Zapad svakodnevno zahtjeva od Republike Srpske u sklopu BiH da podrži sankcije Rusiji.

"Ne mogu biti zahvalan Amerikancima koji čak i ne žele čuti što mislimo, ali pokušavaju odlučiti. U tome je suština problema, oni ne razgovaraju s nama, ali odlučuju o nama", naveo je Dodik.

Rekao je kako se nada da će se na marginama "Međunarodnog ekonomskog foruma" koji će biti održan od 5. do 8. lipnja u Sankt Peterburgu susresti s Putinom i Lavrovom.

Odluka iz 2022.

Glavna tema događaja je "Osnov multipolarnosti - formiranje novih centara rasta" i otkriva točke ulaganja zajedničkih napora država, biznisa i društva radi stvaranja uvjeta održivog razvoja zemlje uz uzimanje u obzir nacionalnih prioriteta.

Podsjetimo, BiH se u svibnju 2022. godine pridružila odlukama Vijeća Europske unije kada su u pitanju sankcije Rusiji.

Međutim, Dodik je tada, kao član Predsjedništva BiH, osporavao legitimitet sankcija jer, kako je rekao, one nisu donesene u Predsjedništvu BiH.

"Nema nijedne odluke donesene u nadležnom mjestu i u nadležnoj razini. Jedino nadležno mjesto je Predsjedništvo BiH i za svaku konkretnu odluku koja se donese na nekom forumu mora biti instrukcija Predsjedništva gdje se kaže prihvaća li se nešto ili ne prihvaća...'', naveo je tada Dodik.

No, Branislav Borenović (PDP), reagirao je kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, rekavši kako je "Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji u 22 seta restriktivnih mjera i pridružila se Vijeću EU''.

''U tome su sudjelovali svi i to je odluka koja je završena gotova što kaže narod ENDE..", rekao je Borenović.

Tko želi u EU…

Iz Europske unije je pak poručeno kako ''aspirantice za članstvo trebaju svoju vanjsku politiku uskladiti s politikom EU''.

Oni koji su pozdravili podržavanje sankcija pozivali su se i na dokument pod nazivom Strategija vanjske politike BiH za razdoblje od 2018. do 2023. godine.

"S obzirom na neupitnu perspektivu članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, BiH treba aktivno da prati Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU. U tom smislu potrebno je dodatno unaprijediti sustav pridruživanja vanjskopolitičkim izjavama i restriktivnim mjerama EU prema trećim zemljama i subjektima'', stoji u navedenom dokumentu.

Kopirati
Drag cursor here to close